• ZF marchează vineri, 17 noiembrie, cei 25 de ani de la lansarea Ziarului Financiar, printr-un eveniment care va avea loc începând cu ora 10:00 la BNR, acolo unde, în urmă cu 25 de ani, vineri, 13 noiembrie 1998, a avut loc conferinţa de lansare oficială a ziarului.
  • Un sfert de secol de existenţă: 1 milion de articole, 6.250 de prime pagini, 400 de anuare, 6.000 de antreprenori şi executivi intervievaţi la ZF Live
  • Mugur Isărescu, BNR: Ziarul Financiar şi-a implicat jurnaliştii şi publicul în creşterea nivelului educaţiei financiare la standarde ambiţioase. Sunt un cititor fidel al Ziarului Financiar. Îl citesc în fiecare dimineaţă

Prima ediţie a Ziarului Financiar a fost luni, 16 noiembrie, 1998. Pentru a marca cei 25 de ani, Ziarul Financiar va ieşi vineri cu o ediţie aniversară de 64 de pagini, ceea ce într-o lume în care ziarele print se închid, este o raritate.

Mugur Isărescu, BNR: Ziarul Financiar şi-a implicat jurnaliştii şi publicul în creşterea nivelului educaţiei financiare la standarde ambiţioase. Sunt un cititor fidel al Ziarului Financiar. Îl citesc în fiecare dimineaţă

Redăm mai jos pe larg discursul guvernatorului BNR Mugur Isărescu la aniversarea ZF 25 de ani:

Acum un sfert de veac, în sala de marmură, Banca Naţională a României a găzduit lansarea cotidianului Ziarul Financiar. Eram atunci puternic angajaţi în tranziţia economiei de la economia planificată, centralizată, la economia de piaţă.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?

Banca Naţională se moderniza atunci.

Publicul căruia i se adresa era din două generaţii care îşi păstraseră banii şi nu ştiau bine, spun eu acum, nici ce înseamnă cont bancar. Încă de atunci le-am urat, la lansare, Ziarului Financiar, să devină un Financial Times al României.

Ceea ce s-a distins în toţi aceşti 25 de ani ca motor al succesului este strategia echipei ZF, investitori jurnalişti de a se raporta la mediul politic, social, economic şi moral intern şi a găsi răspunsuri adecvate.

Am mai spus, sunt un cititor fidel al Ziarului Financiar. Îl citesc în fiecare dimineaţă. În această calitate, îmi face plăcere să adresez felicitări întregii echipe ZF pentru capacitatea de a livra un ziar cu rezonanţă în societatea în care se adresează.

Felicitări, Adrian Sârbu, Felicitări, Cristian Hostiuc.

La ritmul şi exigenţele impuse, redacţia ZF şi-a implicat jurnaliştii şi publicul în creşterea nivelului educaţiei financiare la standarde ambiţioase.

Redacţia a devenit o adevărată pepinieră de talente şi vă spun eu, care citesc ziarul în fiecare zi.

În paginile ziarului apar analize şi comentarii care contribuie la înţelegerea corectă a economiei de piaţă.

Aţi reuşit să antrenaţi în dezbateri antreprenori români care contribuie la formarea unei clase antreprenoriale, proces esenţial pentru funcţionarea economiei de piaţă.

Vă rog să îmi permiteţi să repet ceea ce spuneam în primele zile de viaţă ale ZF. Economia de piaţă nu se poate fără cultură de piaţă. Ziarul Financiar a contribuit decisiv la pasul următor, la îndrumarea imparţială, neutră printre evoluţiile din economia românească şi nu numai, am considerat atunci, consider şi acum.

Pe această bază am promovat şi promovăm parteneriatul nostru cu Ziarul Financiar. Un climat încărcat de cultură financiar-bancară.

Cristian Hostiuc, directorul editorial al ZF: Ce ne aşteaptă în următorii 25 de ani! Avem nevoie de un PIB de 1.000 de miliarde de euro. Cine îl va face?

Acum 25 de ani, când Ziarul Financiar s-a lansat, nu ştiam cum va arăta şi ce ne va aduce viitorul, speram însă să fie mai bine decât era atunci din punct de vedere politic, economic şi social. Anii ’90 au fost cumpliţi, economia nu a crescut deloc, ci dimpotrivă, lumea era chiar foarte nemulţumită, pentru că aşteptările de după căderea comunismului şi apariţia capitalismului fuseseră înşelate. PIB-ul era la 35 de miliarde de dolari, iar salariul mediu de-abia ajungea la 150 de dolari, în condiţiile în care chiria în Bucureşti pentru o garsonieră era 50 de dolari. Nu eram nici în NATO, nici în Uniunea Europeană şi ne întrebam ce va urma.

După 25 de ani cred că suntem mult mai bine decât ne-am fi aşteptat: economia României produce un PIB, adică o valoare adăugată, de 320 de miliarde de euro, salariul mediu a ajuns la 900 de euro, dimineaţa ne putem urca într-un avion, iar seara putem reveni acasă cu numai 50-80 de euro.

Cu toţii ştim trecutul, suntem buni să-l povestim şi să-l analizăm, dar ce va fi în viitor?

Pentru a marca cei 25 de ani, tema aniversării din acest an a fost de a vedea ce va fi în următorii 25 de ani. Bineînţeles că nu ne-am propus strict să ne gândim la 25 de ani, ci cum vor fi următorii ani, pentru că acum totul se proiectează şi se bugetează în perioade scurte de timp, deoarece succesiunea de evenimente cu impact este mult mai rapidă. Glumind, peste 25 de ani noi (sau cel puţin eu) vom fi la pensie. Este ceva inevitabil/implacabil.

CITEŞTE MAI MULT AICI

25 de ani de ZF

Ziua de vineri va începe la ora 10:00 cu un ZF Live special de la BNR, transmis pe ZF.ro şi pagina de Facebook a Ziarului Financiar, după care, la ora 11:00, va avea loc un eveniment aniversar, deschis de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale. Acesta a fost prezent şi la lansarea oficială la BNR a Ziarului Financiar, pe 13 noiembrie 1998. El va face o trecere în revistă a celor 25 de ani, cum au fost ei pentru România şi pentru economia românească.

Adrian Sârbu, fondatorul Ziarului Financiar, va vorbi despre curajul pe care l-a avut în 1998 să lanseze acest produs, care la început părea cu mult înaintea vremurilor, şi pe care nimeni nu paria.

Dacă trecutul îl ştim şi nu mai poate fi schimbat, ci doar analizat prin prisma datelor statistice, pentru a vedea ce ne rezervă următorii 25 de ani, am întrebat mai mulţi antreprenori, executivi, preşedinţi de bănci, consultanţi, etc. Toate aceste păreri le puteţi găsi în ediţia de vineri.

Dar pentru a discuta mai clar despre viitor, Ziarul Financiar i-a invitat la o discuţie deschisă pe Omer Tetik, CEO-ul Băncii Transilvania, Kàroly Borbèly, noul CEO al Hidroelectrica, Dan Şucu, proprietarul grupului Mobexpert, Florin Andronescu, Sanador, Ioan Popa, Preşedintele Transavia, Ioan Cocan, Managing Director Tremend, Samy Numan, Managing Director al Grupului Industrial Nimet, şi nu în ultimul rând, Mişu Negriţoiu, bancher.