• Pe 8 octombrie 1878, armata română se întoarcea victoriosă din Războiul de Independență
  • Eroii români intră victorioși în București pe Podul Mogoșoaia
  • După 8 octombrie 1878, Podul Mogoșoaia primește numele Calea Victoriei
  • Calea Victoriei este prima arteră din București pavată cu piatră și iluminată electric
  • Calea Victoriei are o lungime de 2.700 de metri
  • Războiul de Independență al României a durat între aprilie 1877 și decembrie 1878

Dacă vreodată, admirând arhitectura aparte a clădirilor de pe celebrul bulevard, te-ai întrebat care îi este povestea. Acum 142 de ani, Bucureștiul a îmbrăcat haina de sărbătoare. Armata română intra victorioasă după Războiul de Independență.

Intrarea eroilor români în București s-a făcut pe Podul Mogoșoaia. Pentru acest eveniment, autoritățile vremii ridică un arc de triumf provizoriu din lemn pe care scria „Apărătorilor independenței” și ”Orașului București”. Arcul a fost apoi demolat, însă în amintirea acelui eveniment, denumirea Podulul Mogoșoaiei devine Calea Victoriei.

Momentul triumfător al ostașilor a fost imortalizat de Franz Mandy, cel care a fost și fotograful familiei regale, ani la rând. În poză se vede Arcul de Triumf de pe Podul Mogoșoaia. Drumul era pavat cu trunchiuri, de unde și denumirea de pod.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Barbu Vlădoianu, primul primar al Bucureștiului, a pavat drumul cu piatră cubică și i-a făcut canalizare. Iar pe Calea Victoriei apar la sfârșitul secolului XIX primele instalații electrice din București.

Și azi poți vedea pe Calea Victoriei mai multe monumente de arhitectură: Muzeul Național de Istorie a României, Biserica Zlătari, Biserica Doamnei și sediul central CEC. Nu uita de Cercul Militar Național, la intersecția dintre Regina Elisabeta și Calea Victoriei.