• Pe 8 aprilie se serbează anual Ziua Internațională a Romilor
  • Melodia Ciocârlia interpretată de George Enescu a fost scrisă de doi romi
  • Imnul Deșteaptă-te Române a fost scrisă de Anton Pann
  • Alina este o actriță consacrată de etnnie romă
  • Prin film și teatru spune povești despre cultura romă
  • Alina Șerban: Îmi doresc foarte tare ca ei să nu mai simtă povara rușinii pe care am simțit-o eu

De Ziua Internațională a Romilor ți-am pregătit câteva povești. Ciocârlia lui George Enescu a fost scrisă de doi romi Iar versurile imnului Deșteaptă-te Române i-au aparțunut lui Anton Pann, rom venit din familie de căldărari. În lumea și în trăirile lor se regăsește și regizoarea și actrița Alina Șerban.

„Astăzi doar vreau să celebrez cultura din care vin și să spun că, deși noi ca popor am trecut în aceasta țară prin sclavie prin holocaust, prin asimilare forțată în timpul comunismului, iată că nici eu nu știu cum, nu numai ca am supraviețuit dar am contribuit la formarea acestei țări și la identitatea românească”, a spus Alina Șerban.

Alina Șerban este artist independent de etnie romă. Primul său scurt metraj „Bilet de Iertare” a luat premiul pentru cel mai bun film de scurt metraj la Berlinală. Până să cunoască succesul, Alina a dus lupte grele cu prejudecățile celorlalți.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

„Îmi doresc foarte tare ca ei să nu mai simtă povara rușinii pe care eu am simțit-o. Povara respingerii, povara acestei judecăți de valoare care ți se atribuie doar dacă spui sau ai o piele mai închisă”, povestește Alina.

Potrivit organizației Made for Minds, la ultimul recensământ numărul românilor care s-au declarat de etnie romă a fost – 621.600, reprezentînd un procent de 3,3% din populaţia României.