• Pe 10 noiembrie 1940, România era lovită de un cutremur de 7,7 pe Richter
  • Este cel mai puternic cutremur din România din secolul XX
  • Cel mai puternic cutremur din istorie este cel din 26 octombrie 1802
  • Blocul Carlton din Bucureşti s-a prăbuşit complet şi a luat 140 de vieţi
  • Oraşul Panciu a fost aproape integral ras de pe suprafaţa pământului

Cel mai mare cutremur al secolului XX s-a petrecut acum exact 80 de ani.

„În România, seismografele observatorului meteorologic au înregistrat un incredibil cutremur de pământ care a lovit regiunea Bucureştiului. Seismul a fost de o violenţă puţin întâlnită”

Era ora 3 şi 39 de minute când pământul a început să se scuture. Cutremurul a avut 7,7 grade pe scara Richter iar faza critică a durat 3 minute. Oraşul Panciu a fost distrus în proporţie de 95%, Focşani, Galaţi, Ploieşti, Câmpina, Giurgiu şi Bucureştiul au suferit pagube importante. Prăbuşirea blocului Carlton, cea mai înaltă clădire din Bucureşti, a luat 140 de vieţi

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

„Hotelul Carlton este complet distrus. Sunt sute de morţi şi de răniţi, mii de case au fost distruse, pagube de milioane, acesta este bilanţul acestei catastrofe fără precedent în România. Regele Mihai a venit imediat la locul catastrofei. Tânărul suveran a vrut să aducă alinare personal oamenilor atât de grav loviţi”.

Numărul total al morţilor nu este cunoscut nici acum, pentru că evidenţa populaţiei era greu de ţinut la acea vreme. Totuşi, se estimează că în jur de 600 de oameni şi-au pierdut viaţa atunci. Sunt mai puţine victime decât la cutremurul din 1977, dar clădirile înalte din acea vreme erau puţine şi destul de recent construite.

Cutremure de peste 7 grade au mai avut loc în 1977 şi în 1986, dar cel mai puternic cutremur din istorie a rămas cel din 1802 care a fost estimat între 7,9 şi 8,2 pe scara Richter. E cunoscut drept cutremurul de Sfânta Parascheva. Cel mai recent cutremur important este cel din 25 aprilie anul acesta, care a măsurat 5 grade pe scara Richter.