9 octombrie 1944: Ziua în care Churchill și Stalin au împărțit Europa. Ce a însemnat momentul pentru România

9 octombrie 1944: Ziua în care Churchill și Stalin au împărțit Europa. Ce a însemnat pentru România Sursa: https://winstonchurchill.org
  • Cedarea România în sfera de influenţă sovietică se face pe un banal şerveţel
  • În august 1944, armata sovietică era în România şi Bulgaria
  • Churchill îşi dorea să ţină Grecia şi Canalul Suez departe de influenţa URSS
  • „Acordul de procentaj” între Churchill şi Stalin s-a găsit într-o bibliotecă din Germania

Pe 9 octombrie 1944, la Moscova, Winston Churchill şi Iosif Stalin au împărţit Europa Răsăriteanu şi Balcanii. Se împlinesc 76 de ani de când cei doi lideri au decis destinul buneilor tăi şi al României.

În toamna 1944, al doilea Război Mondial era în plină desfăşurare. Axa, formată din Germania Nazistă, Italia fascistă şi Japonia imperialistă, avea pierderi atât pe frontul de vest cât şi pe cel din est.

În august 1944, regele Mihai înlătură regimul mareşalului Antonescu şi întoarce armele împotriva lui Hitler. Peste nici două luni, la Moscova, premierul sovietic Iosif Stalin şi prim-ministrul britanic Winston Churchill vor face „Acordul de procentaj”.

Faimosul petic de hârtie a fost găsit într-o bibliotecă din Germania în anii 90 şi totul pentru că Churchill l-a întreabat pe Stalin: „Oare nu este cinic să dispunem în această manieră de soarta a milioane de oameni? Hai să ardem hârtia”. La care Stalin i-a răspuns „Nu, păstraţi-o”.

„Acordul de procentaj” a însemnat pentru România 42 de ani de comunism şi dictatura lui Nicolae Ceauşescu.