- Ședința comună a marcat 145 de ani de relații diplomatice între România și Franța.
- Discuțiile Academiilor au vizat cooperarea științifică, culturală și rolul francofoniei.
- Tema întrunirii „Sapere aude” este un îndemn la gândire liberă și cunoaștere.
România și Franța au celebrat 145 de ani de relații diplomatice printr-o ședință comună a Academiilor celor două țări, desfășurată la Paris. Evenimentul a scos în evidență legăturile profunde dintre cele două națiuni, bazate pe cultură, cunoaștere și valori comune. Tema centrală a reuniunii – „Îndrăznește să cunoști”, a subliniat importanța gândirii libere, un principiu esențial atât în trecut, cât și astăzi.
Advertisment
Cum contribuie colaborarea academică la întărirea relațiilor diplomatice dintre România și Franța?
Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române: „Academia Franceză s-a întemeiat în 1743 și a fost modelul după care s-a format Academia Română la 1866 când toți eram francofili și francofoni. Noi am încheiat acordul de colaborare cu Academia Franceză încă din secolul 19. După căderea comunismului, între Academia Franceză și Academia Română s-au stabilit acorduri privilegiate. Academia Franceză a fost un îndrumător pentru România”.
Ce impact are francofonia asupra dezvoltării culturale și științifice în România?
Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române: „Diversitatea etnică, lingvistă și culturală e fundamentală, de aceea nu mergem pe monolingvist”.
Recomandări
Citește și
- Donald Trump a anunțat o nouă rundă de negocieri între delegațiile americane și ruse pentru încetarea focului în Ucraina. Întâlnirea va avea loc la Riad pe 25 februarie
- Agenția de rating Fitch menține România pe ultima treaptă recomandată investitorilor. Ce trebuie să facă Guvernul Ciolacu
- „Horror Vacui” spune povestea dureroasă a abandonului copiilor din România. Dana Rogoz, actriță: „Îmi doresc să atingă cât mai multe inimi, dar și atenția autorităților”