• Academia americană de film a anunţat noi reguli privind diversitatea
  • „Cel mai bun film”, doar pentru cei care includ minorități
  • Noile reguli vin în anul în care premiul s-a dus la o producție din Coreea de Sud
  • Activiștii cer mai mulți romi în roluri pozitive în filmele românești

Mișcarea Black Lives Matter schimbă regulile de la premiile Oscar. Afectați și de un boicot al actorilor de culoare în trecut, cei de la Academia americană au decis să modifice modul în care vor selecta filmele.

Oscarul pentru cel mai bun film se va mai acorda doar unei producții care include minorități în rândul personajelor principale. Și subiectul principal al poveștii trebuie să abordeze o temă despre minorități. Acestea pot fi grupuri etnice sau rasiale, din comunitatea LGBT sau persoane cu dizabilități.

Noile reguli vin în anul în care premiul pentru cel mai bun film s-a dus la o producție din Coreea de Sud – „Parasite”, regizat de Bong Joon Ho.

Mișcarea ajunge ușor și în România

Activiștii romi cer schimbări și în scenariile de la noi. Cum ar fi ca un rom să joace într-un rol pozitiv? se întreabă ei.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Romii de obicei sunt introdusi doar în rolul negative. Niciodată nu am văzut un film hollywoodian, spre exemplu, în care un rom să fie rolul pozitiv. De ce oare? Sper cu tărie ca, în secolul XXI, romii să beneficieze și de imagine pozitivă nu doar negativă”, a spus Giuliano Dumitru, activist rom.

Dilema este…vrem ca prin ceea ce facem să fim cinstiți cu Romania noastra? Daca da, atunci diversificati putin modul in care proiectati romii in filmele romanesti”, afirmă Ciprian Necula, activist rom.