• Therianii sunt persoane care se identifică emoțional și spiritual cu un anumit animal.
  • Therianii își completează look-ul cu măști, cozi și alte elemente simbolice.
  • Adolescenții din România au început să se deghizeze în animale și să le imite.
  • Din 2021, therianthropia a explodat pe TikTok cu zeci de mii de vizualizări.
  • Hastagul #theriantok a adunat sute de mii de vizualizări pe social media.

Fenomenul therianismului a câștigat popularitate globală, în special pe rețelele sociale precum TikTok, unde oamenii se identifică emoțional și spiritual cu animale.

De la lupi și pisici la creaturi dispărute, therianii adoptă gesturi și înfățișări inspirate de aceste animale, completându-și identitatea cu cozi și măști.

În România, adolescenții îmbrățișează acest trend, publicând videoclipuri în care se comportă ca animalele în parcuri și spații publice.

Recomandări

LEGEA MARȚIALĂ ÎN COREEA DE SUD
TRUMP, FASCINAT DE PUTERE
CUM TE VEDE OCCIDENTUL?
CINE GUVERNEAZĂ ROMÂNIA?
TRUMP AVERTIZEAZĂ HAMAS
DESCHIZI MAȘINA CU CEASUL

Psihologii avertizează că, deși therianismul poate fi o modalitate de explorare a identității, există riscul de izolare socială.

Ce îi determină pe adolescenți să adopte acest tip de comportament?

„Trebuie să ne gândim că e vorba despre copii. Adolescența este o perioadă de explorare a identității, iar adolescenții caut adesea modalități neobișnuite de a se exprima și de a partine unui grup. Iar identificarea ca therian poate fi o modalitate de a explora propriile emoții, dorințe și de identitate într-un mediu în care expresia personală este valorizată și poate chiar încurajată. 

Poate fi și nevoia de a se simți unic sau special, chiar diferit de normele impuse. Este vorba și de explorarea spirituală sau emoțională, prin intermediul naturii și a conexiunii cu animalele. Însă, influența prietenilor și a grupurilor de suport din comunitatea therian promovează acest tip de comportament și uneori s-ar putea să afecteze”, a declarat Ana Maria Ambrosă, psiholog, pentru Aleph News.

Cum influențează TikTok și alte platforme răspândirea acestui fenomen?

„Într-adevăr, TikTok și alte rețele de social media, prin natura lor vizuală și virală, permit adolescenților să-și exprime liber identitatea și să găsească rapid alți utilizatori care împărtășesc aceleași idei sau experiențe. 

Dar algoritmii acestor platforme pot amplifica conținutul legat de therieni, cum e cadrul de față, oferind vizibilitatea acestui fenomen. 

Și bineînțeles că acești copii primesc validare prin like-uri, comentarii, ceea ce poate încuraja adoptarea continuă a comportamentelor experienți”, a declarat Ana Maria Ambrosă, psiholog, pentru Aleph News.

Citește și