• Cele două dosare au primit acceptul pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
  • Înscrierea înseamnă recunoaștere internațională de cel mai înalt nivel.
  • Tezaurul pe care Brâncuși l-a lăsat la Târgu Jiu devine bun cultural al umanității.

Brâncuși intră, în sfârșit, în Patrimoniul UNESCO. Ansamblul monumental „Calea Eroilor” realizat de marele Constantin Brâncuși la Târgu Jiu și „Frontierele Imperiului Roman – Dacia” au primit acceptul pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. S-a făcut istorie pentru patrimoniul românesc.

Cât de important este acest accept pentru monumentele românești?

Înscrierea Ansamblului Monumental Calea Eroilor, realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu, pe lista patrimoniului mondial UNESCO înseamnă recunoașterea internațională la cel mai înalt nivel pentru acest artist extraordinar pe care l-a avut România și pentru capodopera sa, care este de o valoare monumentală.

Practic, tezaurul pe care Brâncuși l-a lăsat românilor la Târgu Jiu devine astfel, oficial, bun cultural al umanității, confirmând valoarea universală a acestui sit cultural. Ansamblul de la Târgu Jiu, vizitat frecvent de români și turiști din întreaga lume, în special francezi, este demn de admirație și beneficiază de protecție internațională.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Odată cu intrarea în Patrimoniul UNESCO, această recunoaștere obligă autoritățile din România să protejeze și mai mult ansamblul monumental de la Târgu Jiu, să-l păstreze intact pentru memoria culturală a umanității și pentru generațiile viitoare. Este un angajament pe care România și-l ia la nivel național și internațional de a proteja acest monument cu o valoare inestimabilă ca bun cultural al umanității.

Cât de lung a fost acest traseu?

România a depus în ianuarie 2023, anul trecut, la Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO dosarul de nominalizare pentru aceste bunuri culturale, pentru complexul monumental de la Târgu Jiu și pentru frontierele Imperiului Roman Dacia, care s-a aflat timp de un an și jumătate în procedura de evaluare pentru a stabili recomandările ICOMOS.

S-a întâmplat, iată, după un an și aproape jumătate ca Asamblul Casa Eroilor din Târgu Jiu și frontierele Imperiului Roman Dacia, să fie acceptate pentru a fi incluse în lista patrimonului mondial UNESCO.

Citește și