• Procurorii din New York au confiscat cinci antichități egiptene de la Muzeul Metropolitan de Artă, în cadrul unei anchete internaționale de trafic care îl implică pe fostul șef al Muzeului Luvru din Paris.
  • Artefactele care includ un grup de fragmente de pânză pictată, datate între 250 și 450 î.Hr., înfățișând o scenă din Cartea Exodului valorează mai mult de 3 milioane de dolari, potrivit biroului procurorului districtual din Manhattan.
  • Un judecător din statul New York a dispus confiscarea acestora pe 19 mai, arată un document al instanței.

Procurorii din New York au confiscat cinci antichități egiptene de la Muzeul Metropolitan de Artă, în cadrul unei anchete internaționale de trafic care îl implică pe fostul șef al Muzeului Luvru din Paris.

„Piesele au fost confiscate în temeiul mandatului”, a declarat joi pentru AFP un purtător de cuvânt al procurorului.

El a adăugat că acestea sunt „legate” de ancheta de la Paris în care Jean-Luc Martinez, care a condus Luvru din 2013 până în 2021, a fost acuzat săptămâna trecută de complicitate la fraudă și „ascunderea originii unor lucrări obținute penal prin aviz fals”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Se crede că frauda implică mai mulți experți în artă, potrivit săptămânalului francez de investigații Canard Enchaine.

Cele cinci piese confiscate de la Met au fost achiziționate de celebrul muzeu între 2013 și 2015, potrivit The Art Newspaper, care a raportat prima știre.

Muzeul Met, victima unei organizații criminale internaționale

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al Met a făcut referire la o declarație anterioară în care muzeul spunea că este „victima unei organizații criminale internaționale”.

În 2019, muzeul a returnat în Egipt sarcofagul aurit al preotului Nedjemankh, după ce procurorii din New York au stabilit că acesta a fost furat în timpul revoltelor împotriva fostului președinte Hosni Mubarak din 2011.

Met a cumpărat sicriul în 2017 și mai târziu a declarat că a fost victima unor declarații false și a documentelor false.

Anchetatorii francezi încearcă, de asemenea, să stabilească dacă piesele jefuite în timpul protestelor de Primăvara Arabă au fost achiziționate de filiala Luvru din Abu Dhabi.

Mai multe dintre persoanele acuzate în acest caz inclusiv Roben Dib, proprietarul unei galerii din Hamburg și care se află în prezent în custodie au fost implicate în vânzarea sarcofagului către Met, potrivit unui raport din 2019 al procurorului din Manhattan.

Pictura Cartea Exodului este evaluată la 1,6 milioane de dolari. De asemenea, printre cele cinci lucrări se numără și un portret pictat al unei femei, datat între anii 54 și 68 d.Hr., în valoare de 1,2 milioane de dolari.