- Activismul ecologist a dus la vandalizarea unor opere celebre, precum „Mona Lisa” și „Floarea soarelui” de Vincent van Gogh.
- Aceste acte au fost urmate de sentințe legale severe pentru unii activiști.
- Un tehnician de lift dintr-un muzeu olandez a distrus accidental o lucrare de artă care semăna cu două cutii de bere goale.
Un portret al Regelui Marii Britanii, Charles al III-lea și o banană de 6,2 milioane de dolari sunt cele mai mari controverse de artă din 2024. Dar nu sunt singurele.
Advertisment
Care au fost cele mai controversate momente artistice în 2024?
Anul 2024 în artă a inclus o mulțime de surprize. Pentru unii, granița dintre arta modernă și gunoi este extrem de subțire. Printre ei s-a numărat și tehnicianul de lift de la un muzeu olandez care a aruncat din greșeală o parte dintr-o operă de artă care semăna cu două cutii de bere goale.
Potrivit Muzeului LAM, din Olanda, lucrarea pictată a simbolizat „amintirile dragi împărtășite cu prietenii” ale artistului francez Alexandre Lavet. Ulterior, articolele au fost recuperate intacte dintr-un sac de gunoi înainte de a fi curățate și returnate în expoziție.
Recomandări
Vandalizarea patrimoniului cultural în numele protestului, de către Just Stop Oil și alte grupări de activiști, a continuat în ritm accelerat. Magna Carta, Mona Lisa și Stonehenge au fost printre ținte în 2024. În Țările de Jos, trei activiști belgieni pentru climă au vizat „Fata cu un cercel de perle” a lui Johannes Vermeer. În septembrie, un judecător britanic le-a dat celor doi tineri demonstranți care au atacat „Floarea soarelui” de Vincent van Gogh cu supă de roșii, pedepse cu închisoarea de doi ani, respectiv 20 de luni. Rămâne de văzut dacă acest lucru va servi ca un factor de descurajare.
În 2019, o banană atașată pe un perete s-a vândut cu 120.000 de dolari și asta a șocat pe toată lumea. Anul acesta însă, o ediție a controversatei opere de arta a lui Maurizio Cattelan a reapărut la licitație cu o estimare de la 1 milion până la 1,5 milioane de dolari.
Evaluarea s-a dovedit modestă: după o luptă la licitație, miliardarul chinez Justin Sun a plătit 6,2 milioane de dolari. Pentru banii săi, antreprenorul de criptomonede a primit o rolă de bandă adezivă și o banană (nu cea originală), precum și un certificat de autenticitate și instrucțiuni de instalare. Sun s-a bucurat și de un scurt moment în lumina reflectoarelor după ce a convocat o conferință de presă în Hong Kong și a mâncat banana în fața camerelor. „Vreau să devenin parte din istoria acestei opere de artă”, a spus el.
Pe rețelele de socializare, pictura roșie agresivă a Regelui Marii Britanii, Charles al III-lea, a fost descrisă de exemplu drept „reprezentarea vizuală a cauzei masacrului de către colonizatori” și arătând „de parcă ar merge direct în iad”. Alții au fost mai simpatici, istoricul de artă Richard Morris spunând că portretul artistului britanic Jonathan Yeo „îi place foarte mult”.
Citește și
- Ce evenimente speciale te așteaptă la final de săptămână în București? Concertele și petrecerile sunt în toi
- China construiește cel mai mare baraj hidroenergetic din lume în Tibet. Acesta va genera anual 300 de miliarde de kilowați-oră de energie electrică
- Ce poți vizita la Paris zilele astea? Retrospectiva Dolce Gabbana se va desfășura la Grand Palais
Partenerii noștri