Astăzi este despre Federico Fellini, primul regizor european care a primit cinci premii Oscar și a revoluționat industria cinematografică

  • Pe 20 ianuarie 1920 s-a născut Federico Fellini
  • Fellini a fost primul regizor european care a primit cinci premii Oscar
  • Fellini a fost caricaturist, dar a lucrat și într-o fabrică de paste

„Dac-ar fi să fac un film despre viața unui suflet, ar ieși până la
urmă un film despre mine”
, au fost cuvintele lui Federico Fellini.

Azi este despre el, ziua în care s-a născut omul care a revoluționat
industria cinematografică. „La strada”, „8 și jumătate” sau „La Dolce vita” sunt doar câteva dintre marile creații ale lui Fellini.

Irina Margareta Nistor, critic de film, poate spune cel mai bine lucruri mai puțin știute despre viața marelui regizor.

Lui Federico Fellini îi plăcea foarte tare să spună așa „tata a zis să mă fac inginer și mama a zis să mă fac episcop, iar eu am ales să mă fac un adjectiv”, și întradevăr a rămas felinian”, a spus Irna Margareta Nistor.

E foarte greu să alegi care dintre filmele lui ar fi avut cel mai
mare impact la public. Fără îndoială că o să mergem la “La Dolce vita”. Personal prefer net „E la nave va” , și care este cu mult mai reușită decât „Titanicul” care între timp face 20 de ani
”, a mai adăugat aceasta.

Știai că Fellini a fost și caricaturist? Sau că în tinerețe a lucrat la o fabrică de paste? Dar ce crezi că ar fi făcut dacă ar fi trait în zilele noastre?

Îmi imaginez că probabil ar fi făcut foarte multă animație, pentru că el a început făcând caricaturi. Și fiind un extraordinar desenator, și acum, cred că spre asta s-ar fi orientat în mod special cred că tot la asta s-ar fi uitat în mod special și ar fi zis „Ah ce filme bune făceam eu pe vremuri”, a spus criticul de film Irina Margareta Nistor.