• Cu ocazia sărbătorii Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene se desfăşoară o ceremonie militară şi religioasă.
  • Tîlvăr susţine că autorităţile sunt permanent preocupate să asigure Forţelor Aeriene dotarea cu tehnică modernă.
  • Înzestrarea Armatei României cu sistemul de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT ne aduce în rândul statelor cu capabilităţi de apărare.

Cu ocazia sărbătorii Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor din București, se desfăşoară o ceremonie militară şi religioasă care se încheie cu survolul aeronavelor militare și civile. Evoluează aeronave militare F-16 Fight-ing Falcon, C-130 Hercules, C-27 Spartan, IAR-330 și 99, precum și elicoptere tip EC-13 SMURD și S-70M Black Hawk și o aeronavă aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, elicoptere ale Serviciului Român de Informaţii, aeronave Extra 300 aparținând Aeroclubului României.

„Astăzi, de Ziua Aviaţiei şi a Forţelor Aeriene, îi celebrăm pe toţi românii care au înfruntat văzduhul, începând cu pionieri ai aviaţiei internaţionale, precum Traian Vuia sau Aurel Vlaicu. Acelaşi respect îl merită toate generaţiile de aviatori care li s-au succedat şi care au performat pe cerul ţării, atât în domeniul militar, cât şi în cel civil. Urez întregului personal aviatic din România mult succes în activitatea lor la înălţime şi cer senin! Tot azi este şi sărbătoarea sfântului prooroc Ilie Tesviteanul, un model de tărie a credinţei, considerat iniţiatorul a ceea ce a devenit, peste secole, monahismul creştin. La mulţi ani tuturor celor care îşi sărbătoresc astăzi ziua numelui!”, a postat Ciucă.

La rândul său, Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, arată că „este o zi în care ne amintim de pionierii aeronauticii mondiale, Traian Vuia, Aurel Vlaicu şi Henri Coandă, cei care au reuşit să aducă remarcabile contribuţii la dezvoltarea aviaţiei mondiale. Pasiunea pentru zbor şi spiritul lor inventiv ne-au făcut să ne simţim întotdeauna mândri că suntem români. Îi cinstim astăzi pe toţi temerarii zborului, care au activat sau încă activează în marea familie a Forţelor Aeriene Române.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Respectul şi admiraţia noastră se îndreaptă spre aviatorii, personalul aeronautic, apărătorii antiaerieni şi radiolocatoriştii uniţi de misiunea de a păstra sigur cerul patriei. De asemenea, aducem un pios omagiu tuturor aviatorilor români care şi-au pierdut viaţa în misiuni de luptă sau în timpul antrenamentelor. Sacrificiul lor nu a fost în zadar şi nu va fi nicicând uitat”.

Schimbările radicale ale mediului de securitate internaţional au impus adoptarea de către NATO a unei posturi de descurajare şi apărare regională: „Mulţumim aliaţilor noştri din Canada, Italia, Finlanda, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Spania şi din Turcia care, de-a lungul ultimilor ani, au contribuit la misiunea de Poliţie Aeriană Întărită a NATO în România. Implicarea partenerilor noştri demonstrează abordarea de tip 360 de grade a NATO pentru apărarea cerului Alianţei, de la vest la est, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

În acest context, vreau să evidenţiez şi rolul important pe care ţara noastră îl are în cadrul NATO prin înfiinţarea, anul trecut, a Centrului European de Instruire F-16 de la Feteşti, facilitate care, în prezent, pregăteşte piloţi români pentru operarea acestui tip de aeronave, însă va avea posibilitatea să instruiască în viitor şi personal navigant din alte ţări aliate şi partenere. Centrul contribuie la crearea de standarde operaţionale comune şi la întărirea capacităţii Alianţei Nord-Atlantice de a face faţă provocărilor complexe din regiunea Mării Negre şi din Europa de Est”.

Tîlvăr susţine că autorităţile sunt permanent preocupate ca, prin programe de înzestrare adecvate, să asigure Forţelor Aeriene dotarea cu tehnică modernă pe toate componentele acţionale ale acestei categorii de forţe: „Continuă derularea programului de dotare a Forţelor Aeriene cu 32 de aeronave multirol F-16 achiziţionate de la Guvernul Regatului Norvegiei, care vor avea un rol important în menţinerea unei posturi aliate credibile de apărare şi descurajare pe flancul estic şi, la fel de important, vor asigura tranziţia către aeronavele de generaţia a V-a, F-35.

În acelaşi timp, înzestrarea Armatei României cu sistemul de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT ne aduce în rândul statelor cu capabilităţi de apărare antiaeriană robuste, interoperabile şi eficiente. Dincolo de eforturile pe care le facem pentru înzestrarea Forţelor Aeriene cu tehnică nouă, modernă şi performantă, ne dorim atragerea tinerilor spre liceele militare, Academia Forţelor Aeriene şi şcolile de aplicaţii, pregătirea resursei umane fiind pentru noi o prioritate. De asemenea, ne străduim să asigurăm personalului cele mai bune condiţii de muncă şi de viaţă, pentru că vrem ca oamenii să fie motivaţi, bine instruiţi, să poată răspunde profesionist provocărilor de orice fel”.

Citește și