• Filmul regizat de documentaristul francez Nicolas Philibert face un portret al pacienților dintr-un centru psihiatric.
  • Patru filme germane au obținut Ursul de Argint.
  • Festivalul de film de la Berlin este unul dintre cele mai importante evenimente ale industriei de profil la nivel european şi internaţional.

Producţia „On the Adamant” („Sur l’Adamant”), în regia lui Nicolas Philibert, a fost recompensată sâmbătă seară cu Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 73-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, potrivit Reuters și The Independent.

Ursul de Aur pentru cel mai bun film

Al doilea trofeu ca importanţă al Berlinalei, Marele Premiu a Juriului, a fost înmânat regizorului şi scenaristului german Christian Petzold pentru producţia „Afire” („Roter Himmel”) .

Premiul Ursul de Argint Premiul Juriului a fost acordat peliculei portughezo-franceze „Bad Living” („Mal Viver”) , de Joao Canijo, care semnează regia şi scenariul producţiei.

Recomandări

UE INTERZICE TRANSBORDAREA GNL ÎN PORTURILE SALE
CE PRIMEȘTE UCRAINA DE LA LIDERII LUMII?
CE PROVOCARI ÎL AȘTEAPTĂ PE RUTTE LA NATO?
UNA SPUNE COMISIA EUROPEANĂ, ALTA FACE GUVERNUL
ZID LA GRANIȚA CU SUDUL
HORIA CUCEREȘTE CELE MAI ÎNALTE VÂRFURI

Trofeul Ursul de Argint pentru regie i-a revenit lui Philippe Garrel pentru „The Plough” („Le grand chariot”).

Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare în rol principal a fost acordat Sofíei Otero, care joacă rolul Lucia, o fetiţă de 6 ani, aflată în căutarea identităţii în filmul „20,000 Species of Bees” , de Estibaliz Urresola Solaguren. Într-un mesaj emoţionant, ea mulţumit cu lacrimi în ochi părinţilor, dar şi echipei tehnice care a contribuit la această producţie.

Distincţia Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare în rol secundar a fost acordat lui Thea Ehrlich („Till the End of the Night” , de Christoph Hochhäusler).

Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu

Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu, distincţie prezentată de regizorul Radu Jude, a fost acordat scenaristei şi regizoarei Angela Schanelec pentru pelicula „Music” .

Ursul de Argint pentru o contribuție artistică remarcabilă

Premiul Ursul de Argint pentru realizări artistice deosebite a fost înmânat lui Hélene Louvart pentru pelicula „Disco Boy” , în regia lui Giacomo Abbruzzese.

Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj a fost acordat peliculei „Les chenilles” , de Michelle Keserwany şi Noel Keserwany. Ursul de Argint a fost decernat producţiei „Dipped in Black” , de Matthew Thorne şi Derik Lynch.

Cel mai bun film

La secţiunea Encounters, premiul pentru cel mai bun film a fost acordat peliculei „Here” , de Bas Devos. Premiul special al juriului a fost decernat filmului „Samsara” , de Lois Patino. Distincţia pentru cel mai bun regizor a fost decernată Tatianei Huezo, pentru „The Echo” .

Cel mai bun lungmetraj de debut

Premiul pentru cel mai bun film de debut la Berlinala din 2023 a fost acordat peliculei „The Klezmer Project” , de Leandro Koch şi Paloma Schahmann.

Cel mai bun documentar

Producţia „The Echo” , de Tatiana Huezo, a fost desemnată câştigătoarea premiului pentru cel mai bun film documentar.

Festivalul de film de la Berlin, unul dintre cele mai importante evenimente ale industriei de profil la nivel european şi internaţional, şi-a deschis porţile la 16 februarie, aproape 300 de filme fiind propuse publicului larg în cadrul celei de-a 73-a ediţii care se încheie la 26 februarie.

În competiţia principală a festivalului pentru Ursul de Aur şi Ursul de Argint au fost înscrise 19 filme.

Vedeta americană Kristen Stewart a prezidat juriul internaţional al festivalului, având alături alţi şase juraţi: actorul iraniano-francez Golshifteh Farahani, regizorul şi scriitorul german Valeska Grisebach, producătorul american Francine Maisler, regizorul şi producătorul din Hong Kong Johnnie To, precum şi recenţii câştigători ai premiului cel mare al festivalului – românul Radu Jude şi regizoarea spaniolă Carla Simon.

Precedenta ediţie a festivalului internaţional de film de la Berlin s-a desfăşurat în perioada 10-20 februarie 2022. Drama ,,Alcarras” , coproducţie Spania-Italia în regia cineastei spaniole Carla Simon, a fost recompensată cu marele premiu Ursul de Aur pentru cel mai bun film, iar cineasta franceză Claire Denis a primit, pentru pelicula ,,Avec amour et acharnement” , Ursul de Argint.