• Președintele SUA, Joe Biden, reiterează angajamentul NATO pentru apărarea colectivă și securitatea transatlantică.
  • Biden a declarat că a sporit capacitățile militare în Europa, pentru a sprijini aliații din NATO.
  • După summitul NATO, președintele Statelor Unite a purtat o discuție cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Astăzi m-am întâlnit cu colegii lideri ai Aliaților noștri NATO pentru a discuta despre angajamentul nostru comun față de apărarea colectivă și securitatea transatlantică. În timp ce președintele Putin amenință, însăși, bazele păcii și securității internaționale, NATO demonstrează încă o dată că reprezintă libertatea și democrația.”, a spus președintele SUA, Joe Biden, într-o declarație de la Casa Albă.

„După cum am spus ieri, Statele Unite vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. Angajamentul nostru față de articolul 5 este ferm. Am ordonat desfășurarea de forțe suplimentare pentru a ne spori capacitățile, în Europa, pentru a sprijini aliații noștri NATO. Și salut, cu tărie, decizia de a activa planurile defensive ale NATO și elementele Forței de Răspuns NATO pentru a consolida postura noastră colectivă, precum și angajamentele aliaților noștri de a desfășura forțe terestre și aeriene suplimentare pe flancul estic și forțe maritime din Nordul Mare spre Mediterană.”

„Ni s-au alăturat, astăzi, partenerii noștri apropiați, Suedia, Finlanda și Uniunea Europeană. Președintele Putin a eșuat în scopul său de a împărți Occidentul. NATO este la fel de unită și hotărâtă ca niciodată, iar NATO își va menține Ușa Deschisă către acele state europene care împărtășesc valorile noastre și care ar putea încerca într-o zi să se alăture Alianței noastre. Pe măsură ce navigăm în această criză, ne-am angajat să lucrăm și mai strâns împreună pentru apărarea libertății și a valorilor democratice care impregna Alianța noastră cu scop și putere.”, a mai declarat președintele.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Imediat după summitul NATO, președintele SUA a discutat cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Am lăudat acțiunile curajoase ale poporului ucrainean, care luptau pentru a-și apăra țara. Am transmis, de asemenea, sprijinul continuu economic, umanitar și de securitate, oferit de Statele Unite, precum și eforturile noastre continue de a mobiliza alte țări pentru a oferi asistență similară.”

Statele Unite sunt gata să-l ajute pe Zelenski să părăsească Kievul, scrie Washington Post, citând oficiali americani și ucraineni.