• Constantin Brâncuşi s-a şcolit la Bucureşti şi Paris.
  • Odată deprinsă arta fotografiei nu s-a mai lăsat fotografiat de altcineva.
  • Sculptorul a murit la 81 de ani în atelierul său din Impasse Rosin, Paris.

Este considerat geniul modest al României şi omul infinitului. A învăţat la Bucureşti, apoi la Paris şi se mulţumea să i se spună „ţăranul din Carpaţi”.
S-a născut pe 19 februarie 1876 şi ne-a lăsat mie şi ţie o artă tezaur. Constantin Brâncuşi a iubit şi s-a lăsat iubit la rândul lui.

Una dintre femeile care îi declară ataşamentul şi admiraţia este cercetătoarea Doina Lemny, care s-a specializat în Brâncuşi şi care trăieşte acum la Paris. Ea îți spune că Brâncuși nu a fost numai sculptor.

Brâncuși, cel mai darnic om

A fost sculptor, dar a rămas în istoria artei şi ca mare fotograf pentru că de îndată ce a învăţat să facă fotografie a fost pasionat şi nu a mai lăsat pe nimeni să îi fotografieze operele, desenele şi nici pe el”, a declarat Doina Lemny.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Doina Lemny îl descrie drept cel mai darnic om şi povesteşte în cărţile publicate despre talanţii pe care Constantin Brâncuşi i-a primit. „Marile sale calităţi sunt ambiţie, forţă de muncă şi investiţie. Acestea sunt calităţile lui”, a adăugat Doina Lemny.

Unul dintre îndemnurile celui sărbătorit astăzi este: „Trebuie să încerci necontenit să urci foarte sus, dacă vrei să poţi să vezi foarte departe.”

Instalație omagială, în centrul Bucureștiului

O instalaţie omagială care reproduce „Poarta sărutului” e în centrul Bucureştiului, la intrarea în Palatul Cesianu-Racoviţă. Totul pentru a-l aduce mai aproape azi pe Constantin Brâncuşi. „Tânăra sofisticată” Nancy Cunard, realizată în bronz în 1932, a fost vândută acum trei ani cu 71 milioane de dolari.

„Constantin Brâncuşi rămâne un reper atât pentru piaţa românească de artă, cât şi pentru piaţa internaţională, având în vedere că operele lui ajung să se vândă la sume record. În momentul de faţă Constantin Brâncuşi se află în topul artiştilor la nivel internaţional fiind unul dintre cei mai râvniţi artişti pe plan global”, a spus Alina Panico, PR manager Artmark.