• Ediția din acest an este prima fără restricții COVID, dar și prima de la revenirea la putere a președintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva.
  • Străzile sunt deja pline încă de la sfârșitul săptămânii trecute, cu procesiunile muzicale ale ,,blocos” , în timp ce școlile de samba pun la punct somptuoasele lor parade care vor avea loc duminică și luni seara.
  • „Carnavalul este oglinda Braziliei” , a declarat Leandro Vieira, directorul artistic al şcolii Imperatriz.

Carnavalul de la Rio de Janeiro a revenit, cu o ediție efervescentă care s-a deschis de vineri, marcată de optimismul populației braziliene după ridicarea restricțiilor COVID-19 și recenta schimbare de guvern, potrivit AFP, citează La Croix.

Startul oficial al carnavalului de la Rio de Janeiro fost dat vineri la ora prânzului, odată cu predarea cheilor oraşului unui personaj celebru, Regele Momo” , monarhul jovial care simbolizează ireverenţa unei petreceri pline de nebunie, în care aproape toate excesele sunt permise.

Toate excesele sunt permise

„Cu mare bucurie, celebrând viaţa şi democraţia, îi predau cheile Regelui Momo” , a declarat primarul metropolei braziliene, Eduardo Paes, în cadrul unei ceremonii organizate în reşedinţa sa oficială.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
FOTO AFP

Străzile din Rio sunt deja pline încă de weekendul trecut, fiind străbătute de cortegii muzicale locale (blocos”), în timp ce şcolile de samba pun la punct ultimele detalii ale defilărilor lor somptuoase, ce vor avea loc în nopţile de duminică şi de luni.

Spectacolul din acest an se anunţă unul grandios, cu numeroase care alegorice monumentale şi înalte cât o clădire cu mai multe etaje, alături de miile de dansatori costumaţi ai şcolilor de samba, care vor defila una după cealaltă pe Sambadrom până în zori.

În acest an, defilările de pe Sambadrom vor avea loc chiar înainte de Miercurea Cenuşii, conform tradiţiei.

Ele au fost amânate cu două luni anul trecut, în aprilie, din cauza unei creşteri a numărului de cazuri de COVID-19.

În 2021, Carnavalul de la Rio a fost anulat în întregime din cauza pandemiei.

Ediţia din acest an este prima fără restricţii anti-COVID-19 şi, totodată, prima de la revenirea în fruntea statului a politicianului de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, care l-a învins pe predecesorul său de extrema dreaptă Jair Bolsonaro la alegerile prezidenţiale din luna octombrie.

Acest carnaval este şi un omagiu adus democraţiei. Instituţiile au fost încă o dată greu încercate, dar ele şi-au arătat forţa pe care o au „, a declarat vineri primarul Eduardo Paes, făcând o aluzie la atacarea instituţiilor de putere din capitala ţării, Brasilia, de mii de simpatizanţi ai lui Jair Bolsonaro pe 8 ianuarie 2023.

Înapoi la rădăcini

Sambadromul urmează să primească 100.000 de persoane în fiecare seară, între cei 70.000 de spectatori şi dansatorii care vor defila pentru cele 12 şcoli de samba ce concurează pentru marele premiu al Carnavalului.

FOTO – AFP

Fiecare şcoală are la dispoziţie un interval de timp cuprins între 60 şi 70 de minute pentru a defila pe Marques de Sapucai, un bulevard lung de 700 de metri şi flancat de tribune.

Şcolile de samba vor trebui să seducă publicul, dar şi juraţii, care le vor acorda note conform unor criterii diverse, precum tematica defilării, sunetul instrumentelor de percuţie şi calitatea carelor alegorice şi a costumelor.

În timpul ultimelor ediţii, unele dintre defilări au criticat într-o manieră mai mult sau mai puţin explicită Guvernul Bolsonaro (2019-2022), acuzat, între altele, de discriminări faţă de minorităţi şi sacrificarea bugetelor pentru cultură.

FOTO – AFP

În acest an, mai multe şcoli de dans au ales să pună în valoare rădăcinile africane ale populaţiei din Brazilia, personalităţi emblematice ale muzicii samba şi tradiţii culturale ale regiunilor sărace din nord-estul ţării.

E timpul pentru ,,lumina”

Carnavalul este oglinda Braziliei” , a declarat Leandro Vieira, directorul artistic al şcolii Imperatriz, pentru revista Veja.

După acele momente de tenebre, atât pentru cultura populară, cât şi pentru politică, Brazilia trebuie să îşi reafirme ceea ce are ea mai bun. Alegerea tematicilor din acest an nu reprezintă o coincidenţă, ele simbolizează lumina revenită după tenebre” , a adăugat el.

Dincolo de criticile sociale, în acest an, carnavalul este o mare manifestare a bucurie, o celebrare a vieţii, a dificultăţilor surmontate” , a declarat Adair Rocha, directorul departamentului cultural din cadrul Universităţii Statului Rio (Uerj).

FOTO – AFP

O petrecere foarte profitabilă

Primăria din Rio estimează că evenimentul din 2023 va injecta 4,5 miliarde de reali (circa 800 de milioane de euro) în economia locală.

Oficialii brazilieni mizează pe prezenţa unui număr de peste 5 milioane de persoane în cortegiile de mulţimi care vor dansa pe străzi, în costume uneori nebuneşti, cu muzică difuzată la volum ridicat şi consumând cantităţi impresionante de bere.