• Caricaturistul danez care i-a înfuriat pe musulmani pentru schițele cu profetul Mohamed a murit.
  • Kurt Westergaard avea 86 de ani.
  • El a devenit faimos în 2005 pentru controversata sa caricatură cu profetul Mahomed apărută în ziar.

Kurt Westergaard, desenatorul danez care i-a înfuriat pe musulmani pentru caricaturile cu profetul Mahomed, a murit la 86 de ani, anunță BBC.

Westergaard a fost caricaturist pentru ziarul conservator Jyllands-Posten de la începutul anilor 1980.

El a devenit faimos în 2005 pentru controversata sa caricatură cu profetul Mahomed apărută în ziar. Caricatura îl înfățișa pe profet purtând un turban-bombă și a fost una dintre cele 12 publicate de ziar pentru a-și susține punctele de vedere asupra autocenzurii și criticilor asupra Islamului.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Astfel de prezentări ale profetului Mahomed sunt considerate ca fiind tabu în Islam și sunt jignitoare pentru unii musulmani.

Desenele au provocat proteste în Danemarca, iar guvernul danez a primit plângeri de la ambasadorii țărilor cu majoritate musulmană.

Totul a culminat cu proteste în întreaga lume musulmană în februarie 2006. Ambasadele daneze au fost atacate și zeci de oameni au murit în revolte.

Publicarea desenelor a avut urmări, astfel că, în 2015, 12 persoane au fost ucise într-un atac asupra birourilor revistei satirice franceze Charlie Hebdo, care a publicat caricaturi pe aceeași temă.

După publicarea caricaturilor, Westergaard a primit numeroase amenințări cu moartea și a fost ținta unor tentative de asasinat. Mai întâi s-a ascuns, dar apoi a decis să trăiască într-o casă puternic fortificată din Aarhus, al doilea oraș al Danemarcei.

În 2008, serviciul de informații danez a anunțat arestarea a trei persoane acuzate de intenția de a ucide pe Westergaard.

Doi ani mai târziu, poliția daneză a prins un somalez în vârstă de 28 de ani înarmat cu un cuțit în casa lui Westergaard. Mohamed Geele, în vârstă de 29 de ani, a fost condamnat pentru tentativă de crimă și terorism.

Westergaard a trebuit să locuiască cu un bodyguard la adrese secrete în ultimii ani.

Vorbind la agenția de știri Reuters în 2008, Westergaard a spus că nu regretă desenul său. El a spus că desenul a generat discuții „importante” despre locul islamului în țările occidentale. „Aș face-o la fel (din nou) pentru că cred că această criză a desenelor animate într-un fel este un catalizator care intensifică adaptarea islamului”, a spus el.