Câțiva cercetători au descoperit, din întâmplare, cea mai nordică insulă din lume

Încălzire globală: Groenlanda pierde 36 de mii de miliarde de tone de gheață până la sfârșitul secolului Studiu îngrijorător privind suprafața de gheață a Pământului. Foto: Profimedia
  • A fost descoperită cea mai nordică insulă din lume.
  • Insula Oodaaq este cunoscută din 1978.
  • Insula se află în largul coastelor Groenlandei.

Un grup de oameni de știință afirmă că au descoperit din întâmplare ceea ce cred că este cea mai nordică insulă din lume, în largul coastelor Groenlandei.

În luna iulie, oamenii de știință au zburat pentru a colecta mostre la ceea ce credeau că este insula Oodaaq, care este cunoscută din 1978. Dar când au verificat poziția lor cu oficialul danez responsabil cu înregistrarea insulelor arctice, au constatat că se aflau cu 800 m mai la nord, potrivit BBC.

Insula de 60X30m este cel mai apropiat punct de uscat de Polul Nord, spun ei. Groenlanda este un vast teritoriu arctic autonom care aparține Danemarcei.

„Insula a fost descoperită în timpul unei expediții de cercetare danezo-elvețiene, pe care eu o coordonam”, a declarat pentru BBC conducătorul științific Morten Rasch, de la Stația Arctică din Groenlanda, Universitatea din Copenhaga.

„Am vrut, printre multe alte lucruri, să vizităm insula Oodaaq, care era cunoscută anterior ca fiind cea mai nordică insulă”.

Din punct de vedere științific, „nu este mare lucru”

Morten Rasch a spus că echipa sa „a vrut să ia probe de pe insulă pentru a căuta noi specii care sunt adaptate la o viață în acest mediu foarte extrem. Eram șase persoane într-un elicopter mic, iar când am ajuns în poziția insulei Oodaaq, nu am putut să o găsim”, a spus el, adăugând că hărțile nu sunt foarte precise în acea parte a lumii.

„Așadar, am început să căutăm insula. După câteva minute foarte incitante, am aterizat pe o grămadă ciudată de noroi, depozite de morena și pietriș, înconjurată de gheață de mare din toate părțile, un loc nu foarte prietenos. După expediție și multe discuții cu specialiști în domeniu, ne-am dat seama că, din întâmplare, am descoperit de fapt cea mai nordică insulă din lume”, a adăugat Rasch.

Rasch a declarat că, din punct de vedere științific, „nu este mare lucru”. „Dar, dintr-o perspectivă personală este, desigur, cumva amuzant să fii printre cei șase oameni care au avut vreodată pe pământ cizme noroioase în cel mai nordic punct din lume”.

Oamenii de știință doresc acum ca insula să fie numită Qeqertaq Avannarleq, ceea ce înseamnă „cea mai nordică insulă” în limba groenlandeză. Groenlanda a ajuns de mai multe ori pe prima pagină a ziarelor în ultimii ani, președintele de atunci, Donald Trump, sugerând în 2019 că SUA ar putea cumpăra acest teritoriu.