• Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași se încheie duminică.
  • FILIT adună invitați din 25 de țări printre care Markus Zusak și Guzwel Iahina.
  • Eric-Emmanuel Schmitt se numără printre oaspeții FILIT în 2023.

Cel mai mare festival de literatură din România are loc la Iași în aceste zile.
Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT (VO1) a ajuns la cea de-a XI-a ediție a evenimentului. Până pe 22 octombrie 2023, invitați din nu mai puțin de 25 de țări sunt la Iași. Printre aceștia se regăsesc cei mai îndrăgiți autori în România ultimilor ani, aflați mereu în topurile de vânzări: Markus Zusak (autorul bestseller-ului Hoțul de cărți), Guzel Iahina (cu romane traduse în peste 40 de țări) ori Eric-Emmanuel Schmitt, Burhan Sönmez și Mircea Cărtărescu.

Organizatorii mai anunță că ”alți invitați din străinătate prezenți la FILIT 2023, multipremiați la nivel internațional și traduși în numeroase limbi, sunt: Giulia Caminito (Italia), Lidija Dimkovska (Macedonia de Nord), Monika Fagerholm (Finlanda), Franzobel (Austria), Petra Hůlová (Republica Cehă), Maylis de Kerangal (Franța), Ana Merino (Spania/SUA), Auður Ava Ólafsdóttir (Islanda), Karina Sainz Borgo (Venezuela/Spania), Ingo Schultze (Germania), Morten Strøksnes (Norvegia).

Lista invitaților continuă cu traducătorii străini care s-au îndrăgostit de literatura română și au contribuit la traducerea și publicarea în țările lor de origine a zeci de scriitori români. Aceștia sunt Elena Borrás García (Spania), Goran Čolakhodžić (Croația), Antònia Escandell Tur (Spania), André Ferenc (România), Jarmila Horáková (Republica Cehă), Manuela Klenke (Germania), Jozefina Komporaly (Regatul Unit), Joanna Kornaś-Warwas (Polonia), Stéphane Lambion (Belgia), Roberto Merlo (Italia).

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

De asemenea, la FILIT 2023 vor participa autorii români Cristina Alexandrescu, Lilia Calancea, Gabriel Cărtărescu, Magda Cârneci, Cristina Chira, Cristian Fulaș, Mihai Iovănel, Cosmin Leucuța, Cătălina Matei, Ștefania Mihalache, Artiom Oleacu, Radu Paraschivescu, Florin Partene, Alina Purcaru, Mihai Radu, Dan Sociu, Ioana Maria Stăncescu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Lucian Vasilescu și Augustina Visan”, arată un comunicat remis Aleph News.

Organizatorii au anunțat dezbateri și întâlniri profesionale: cu scriitori, manageri culturali, editori, jurnaliști, activiști, muzicieni, fotografi. Vineri, un eveniment de tradiție este Noaptea albă a poeziei – maraton de lecturi publice. Și fiecare seară de festival include întâlniri cu cei mai cunoscuți dintre invitați la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Sala Mare. Anul acesta este organizată în festival și Casa Copilăriei îi va avea ca oaspeți pe Lavinia Braniște, Cristina Centea, Laura Grünberg, Ana-Maria Sandu și Piotr Socha, ca și Casa Fantasy unde vedetele sunt Anamaria Borlan, Teodora Matei, Monica Ramirez, Doina Roman și Mircea Țara.

”Cred că e una dintre cele mai reușite acțiuni de promovare pe care un oraș din România le-a avut. Adică, ce a făcut FILIT-ul pentru Iași, de ani de zile n-ar fi reușit nicio campanie publicitară. O spun ca unul care vine pentru prima dată, dar care știe renumele acestui festival. Iar pentru noi, ca invitați, întâlnirile de felul acesteia cum a fost la Casa Ursachi sunt o baie de tinerețe, și de bună înțelegere văzând tineri minunați și cu profesori minunați”, explică Adrian Cioroianu, invitat al FILIT în 2022.