• Din 2014, la Bucureşti există trupa de teatru feminist rom „Giuvlipen”
  • Actorii promovează arta romă contemporană şi prezintă problemele cu care se confruntă comunitatea

Stereotipurile la adresa romilor sunt combătute prin teatru. Din 2014, la Bucureşti există trupa de teatru feminist rom „Giuvlipen”.

Prin piesele lor, actorii promovează arta romă contemporană şi prezintă problemele cu care se confruntă comunitatea de peste 2 milioane de oameni.

„Eram în clasa a 12-a şi trebuia să prezint Balul Bobocilor, iar directorul, fiind şi prieten cu tatăl meu,a zis că nu se poate ca liceul să fie reprezentat totuşi de o ţigancă. Deşi alte argumente nu aveam, decât ăsta al etniei.”, a explicat Zița Moldovan, actriță.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Această asociaţie vine ca o platformă pentru actorii romi ca să poată să se exprime, să aibă o voce. La spectacolele Giuvlipen, de exemplu, la care eu joc, sala este întotdeauna plină.”, a mai menționat aceasta.

Am fost, timp de cinci ani, director de casting. Persoanele care erau mai închise la culoare, chiar dacă erau romi sau nu, erau respinse din start.

Ceea ce era absolut crunt pentru mine, ştiind că sunt de etnie romă. Trebuia cumva să suport toate chestiile astea. Ce ne propunem cu teatrul ăsta rom este să recuperăm istoriile pierdute ale comunităţii noastre.”, a spus Andrei Șerban, actor.