• În Polonia, Moș Nicolae coboară cu ajutorul unui înger, dăruind portocale și icoane copiilor credincioși.
  • În Franța, copiii îi lasă lui Moș Nicolae morcovi și vin, iar celor neascultători le vine Pere Fouettard.
  • În Germania, Moș Nicolae combină tradițiile păgâne și creștine, aducând daruri în ghetuțele lustruite.
  • În Italia, scrisorile copiilor lasate în ajun se transformă în dulciuri în ziua de 6 decembrie.

Te-ai întrebat vreodată cum arată tradiția de Moș Nicolae și în alte culturi europene? Copiii din Europa care nu sunt cuminți primesc nuielușă….sau…nu primesc nimic? Țările europene au adoptat de-a lungul timpului o varietate de tradiții și obiceiuri.

Ce știm de această tradiție?

În fiecare an, în seara de 5 decembrie, copiii ştiu că trebuie să-şi lustruiască ghetuţele, pentru că Moş Nicolae va trece pe la ei să le aducă daruri….celor cuminţi. Celor neascultători, le aduce o nuieluşă, pentru a-i atenţiona să îşi asculte părinţii şi bunicii. Se spune că este suficient să se uite prin ferestre ca să-şi dea seama dacă un copil a fost sau nu cuminte. Tradiţia îşi are originea în povestea personajului legendar şi mitic, care a existat cu adevărat în persoana arhiepiscopului-Sfântul Ierarh Nicolae. Numele său traducându-se prin “biruitor de popor”.

Cum se sărbătorește Moș Nicolae în Europa?

În Germania, tradiţia a apărut prin îmbinarea unei figuri păgâne cu imaginea creştină a Sfântului Nicolae. Este văzut de germani ca un bătrân care poartă un sac în spate şi o nuieluşă în mână. Pe lângă ghetuţe, copiii pregătesc în ajun o scrisoare în care îşi aştern toate dorinţele şi câţiva morcovi pentru caii moşului. Dacă n-au fost cuminţi, copiii primesc nuieluşe, cartofi sau cărbuni.

Recomandări

VOTĂM DIN AN ÎN PAȘTI
UCRAINA VREA LOCUL UNGARIEI
CUM APĂRA MAPN ROMÂNIA?
ȘTII DE VREME?
CÂND ALEGI PREȘEDINTELE?
PRIMUL CAZ DE HMPV

Copiii din Franţa, în ajun, lasă pentru Moş Nicolae un pahar de vin, morcovi şi puţin zahăr. În ziua de 6 decembrie, ei primesc ciocolată, turtă dulce, fructe şi trimit scrisori rudelor pentru a le ura sărbători fericite. Dacă n-ai fost cuminte, francezii îl au și pe Moş Nuieluşă, care te ceartă și-ți altoiește o nuieluşă.

În Polonia, Moş Nicolae este o personalitate extrem de divinizată şi respectată. Îmbrăcat în haine episcopale…el coboară din ceruri cu ajutorul unui înger şi colindă întreaga ţară pe jos sau purtat într-o trăsură trasă de un cal alb. Copiii nerăbdători încep să strige ‘A venit! A venit!’. Odată intrat într-o casă, Moş Nicolae ascultă cu îngăduinţă rugăciunile copiilor. El îi ceartă sau îi laudă, după cum este cazul, şi le dăruieşte apoi icoane, portocale și mere roșii. Dacă nu îşi face apariţia în persoană, el îşi lasă darurile sub pernele copiilor sau le pune în pantofii lustruiţi.

Iar în Italia, copiii aşează pe o farfurie, în ajun, scrisorile în care-şi notează dorinţele, promiţându-i lui Moş Nicolae că vor fi cuminţi în anul care va veni. A doua zi, în locul scrisorilor, găsesc dulciurile lor preferate.

Citește și