• Cele mai frumoase clădiri ale capitalei sunt eclipsate uneori de agitația Bucureștiului.
  • Unele construcții au devenit ruine sub ignoranța autorităților.

Cele mai frumoase clădiri ale capitalei sunt eclipsate uneori de agitația omniprezentă pe străzile Bucureștiului. Unele construcții au devenit ruine sub ignoranța autorităților, așa că este de datoria noastră să nu uităm să ne reîndrăgostim uneori de aceste clădiri pline de istorie. Iată ce clădiri se remarcă în decorul bucureștean:

Hanul lui Manuc

Dacă o luăm la pas pe străzile din centrul Bucureștiului, nu putem să nu poposim la Hanul lui Manuc.

Povestea Hanului lui Manuc începe în anul 1806, fiind construit ca niciun alt han din vremea sa, el s-a deosebit de celelalte hanuri-cetăți prin arhitectura aparte. În interiorul acestuia au avut loc multiple evenimente istorice. În Salonul Voievodal (sau Sala Istorică) a fost semnată Pacea de la Bucureşti, în urma căreia războiul ruso-turc a luat sfârşit.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Cu o istorie de peste două veacuri, acesta atrage numeroși turiști interesați să îmbine arhitectura cu gastronomia.

În curând, Hanul lui Manuc va fi recondiționat, iar fiecare încăpere va avea un nou design.

Ateneul Român

Ateneul Român, edificiu-simbol al culturii naționale, a devenit un exponent al culturii Bucureștiului, fiind înscris pe Lista Monumentelor Istorice din anul 2004.

El s-a dorit a fi un templu, unul al artelor. De aceea, pe cupolă regăsim numele celor mai importante personalități din cultura europeana.

„Daţi un leu pentru Ateneu”

Costurile realizării proiectului fiind ridicate, dublată de lipsa de implicare din partea autorităţilor, a dus la apelarea unei subscripții publice naţionale pentru completarea sumei necesare începerii construcţiei. Naturalistul Constantin Esarcu, fondatorul Societăţii Ateneul Român, a adresat un apel care suna ca o chemare populară, printr-un slogan simplu și eficient: “Daţi un leu pentru Ateneu!”.

Palatul CEC

Palatul Casei de Depuneri sau Palatul CEC are a doua cea mai mare cupolă din România. Acesta este construit în stil eclectic, impunându-se prin eleganță și proporții. De asemenea, se pot observa și influențe renascentiste în formele geometrice clare, forma de cerc a cupolei centrale, pentru multă vreme aceasta fiind cea mai mare din țară, dar și în stilul scărilor masive din marmură albă și a candelabrelor impresionante. 

Piatra de temelie a fost pusă în 1897, în cadrul unei ceremonii asistate de regele Carol I și Regina Elisabeta.

Palatul CEC nu este deschis pentru vizitare, dar acesta se poate admira de afară, fiind amplasat pe Calea Victoriei, artera care oferă vizitatorilor un amalgam de clădiri istorice impresionante.