• Au fost găsite oasele unui bărbat de 20 de ani care ar fi cea mai veche victimă a ciumei
  • Cea mai veche tulpină a ciumei a existat acum 7.000 de ani
  • Boala încă există, dar este tratabilă cu antibiotice dacă este identificată devreme

Oamenii de știință au identificat o persoană care ar putea fi „pacientul zero” în ciuma care a provocat Moartea Neagră. Este vorba despre un bărbat care a murit acum mai bine de 5.000 de ani în Letonia, care a fost infectat cu cea mai veche tulpină cunoscută a bolii, anunță BBC.

Ciuma a măturat Europa în anii 1.300, distrugând aproape jumătate din populație. Valurile ulterioare au continuat să lovească în mod regulat de-a lungul mai multor secole, provocând milioane de decese.

Este cea mai veche victimă a ciumei identificată până în prezent”, spune Ben Krause-Kyora, profesor la Universitatea din Kiel despre rămășițele vechi de 5.300 de ani.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Cele mai vechi victime ale ciumei

Bărbatul a fost îngropat, împreună cu alți trei, într-un loc de înmormântare neolitic din Letonia, lângă râul Salac, care se varsă în Marea Baltică. Cercetătorii au secvențiat ADN-ul din oasele și dinții tuturor celor patru indivizi, le-au testat pentru detectarea bacteriilor și a virusurilor și au descoperit că unul dintre ei a fost infectat cu o tulpină veche de ciumă, cauzată de bacteria, Yersinia pestis .

„Cel mai probabil a fost mușcat de un rozător, a primit infecția primară cu Yersinia pestis și a murit câteva zile mai târziu din cauza șocului septic”, a declarat dr. Krause-Kyora.

Începutul ciumei bubonice

Descoperirea cercetătorilor sugerează că tulpina antică a apărut acum aproximativ 7.000 de ani, când agricultura începea să apară în Europa Centrală. Ei cred că bacteria ar fi trecut sporadic de la animale la oameni, fără a provoca focare mari.

Totuși, de-a lungul timpului, boala s-a adaptat și a evoluat în cele din urmă la forma cunoscută sub numele de ciumă bubonică, care a fost răspândită de purici și a provocat milioane de decese.

Ideea că tulpinile timpurii de ciumă au întârziat să se răspândească generează mai multe teorii despre dezvoltarea civilizației umane în Europa și Asia și pune la îndoială ipoteza că boala a provocat scăderi mari ale populației în Europa de Vest la sfârșitul epocii neolitice.

Oamenii suferă de obicei de ciumă după ce au fost mușcați de puricii rozătoarelor care transportă bacteria ciumei sau prin manipularea unui animal infectat cu ciumă.

Boala este încă prezentă, dar este tratabilă cu antibiotice dacă este identificată devreme.