• Complexul Cassandra” se referă la o presupusă trăsătură a anumitor persoane care au tendința de a face „predicții” despre care consideră că nu sunt luate în considerare.
  • Numele provine de la personajul grec Cassandra, fiica regilor troieni Hecuba și Priam.
  • Complexul Cassandra nu are o entitate clinică proprie; nu poate fi considerat o tulburare ca atare.

Mitologia clasică a fost în mod tradițional o mare sursă de inspirație pentru toate tipurile de discipline științifice, care au împrumutat adesea nume de evenimente sau personaje greco-romane pentru propriile obiecte de studiu. Nu este surprinzător faptul că poveștile și legendele sale reflectă adesea, într-un mod foarte poetic, multe aspecte diferite ale realității în care trăim.

O origine mitologică

Astfel, în psihologie, „complexul Cassandra” se referă la o presupusă trăsătură a anumitor persoane care au tendința de a face „predicții” (de obicei de natură catastrofală) despre care consideră că nu sunt luate în considerare. Un aspect interesant este faptul că se aplică de obicei femeilor, ceea ce relevă o anumită componentă sociologică de care trebuie să se țină cont în înțelegerea utilizării acestui termen.

În orice caz, numele provine de la personajul grec Cassandra, fiica regilor troieni Hecuba și Priam. Potrivit mitului, prințesa a primit darul de ghicitoare de la zeul soarelui Apollo, dar a fost blestemată de acesta când i-a respins avansurile amoroase: de atunci, deși a continuat să prezică viitorul, nimeni nu i-a crezut viziunile.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Din cauza acestei pedepse divine, nimeni nu i-a acordat credit atunci când a prezis războiul care va aduce catastrofa în orașul său sau înșelăciunea calului de lemn care a însemnat victoria definitivă a armatei aheene.

O problemă psihologică și sociologică

Revenind la utilizarea psihologică a termenului, primul lucru important de reținut este că complexul Cassandra nu are o entitate clinică proprie; nu poate fi considerat o tulburare ca atare (cel mult, în unele cazuri, este considerat un sindrom, un set de simptome mai mult sau mai puțin caracteristice), ci mai degrabă o trăsătură.

Când vorbim în psihologie despre sindromul Cassandra, ne referim adesea la două aspecte importante: pe de o parte, dihotomia dintre materialismul științific dominant în mentalitatea societății noastre și superstiția irațională care poate inspira uneori (dar nu întotdeauna) predicțiile” unei persoane cu complexul Cassandra, pe de altă parte, tendința clară de a face invizibile femeile, opiniile, abilitățile și cunoștințele lor.

În ambele cazuri, componenta sociologică este puternic prezentă; complexul Cassandra nu poate fi explicat decât prin relația dintre individ și societate, și mai ales prin tendința acesteia din urmă de a ignora și reduce la tăcere anumite discursuri din cauza conținutului sau a celor care le susțin. În primul caz, ar fi un comportament dezadaptativ într-o cultură a cărei paradigmă cognitivă tinde să respingă iraționalul; în al doilea caz, ar fi o experiență a femeilor care tind să fie judecate mai mult pe baza aspectului fizic și a adaptării lor la un anumit rol decât pe baza discursului lor, a realizărilor personale sau profesionale sau a înțelepciunii lor.