Corectitudine politică dusă la extrem. Cuvântul „caucazian” este considerat rasist

  • Studiu: Cuvântul „caucazian” ar trebui interzis în studiile științifice și în lucrări
  • Un grup de cercetători recomandă și evitarea unor termeni culturali precum „european”
  • Potrivit experților, termenul de „caucazian” este „depășit și incoerent din punct de vedere științific”

Cuvântul „caucazian” ar trebui interzis deoarece este rasist, iar termeni culturali precum „european” ar trebui evitați.
E concluzia unui studiu realizat de cinci experți în genetică de la Universitatea Cambridge și University College London.

Cum s-a ajuns la o asemenea concluzie?

Cuvântul „caucazian” ar trebui interzis mai ales în studiile științifice și în lucrări, deoarece este „asociat cu o clasificare rasistă a oamenilor,” asta consideră cercetătorii, care recomandă și evitarea unor termeni culturali precum „european”. Potrivit experților, termenul de „caucazian” este „depășit și incoerent din punct de vedere științific,” iar oamenii de știință ar trebui „să evite utilizarea lui acolo unde este posibil.” Mai mult, termenul ar transmite superioritatea față de alte grupuri, astfel că utilizarea lui ar aduce mai multe probleme științifice, etimologice și culturale.

Ce alți termeni ar trebui evitați?

Dincolo de renunțarea la cuvântul „caucazian,” ar trebui evitați și alți termeni, inclusiv cele care se referă la etnie – precum „american nativ,” „hispanic” și „irlandez alb”. Specialiștii ar vrea ca aceste cuvinte și expresii să fie înlocuite cu un limbaj mai complex. În plus, ar trebui eliminat limbajul care i-ar putea răni pe cei care au fost victime ale violenței.