- La liceu, cei care vor intra în clasa a noua primesc deseori și cărți interesante în kit-ul pe care îl primesc.
- Biblioteca Județeană din Târgu Mureș organizează multe activități pentru a combina jocul și lectura.
- Editurile promovează și ele diverse activități pentru a pune copiii, părinții și cărțile în contact.
Chiar dacă e vacanță, cititul nu ar trebui să lipsească de pe lista de activități a elevilor. Până la urmă stimulează creativitatea și le îmbunătățește limbajul.
Advertisment
Ce titluri sunt recomandate în această vară pentru elevi?
„Dacă ne gândim la elevii din clasele primare, să știți că există foarte multe antologii pe care le pot lua fie din bibliotecă, fie din librării. Aceste antologii conțin fragmente atât de la autori clasici, cât și de la autori contemporani. Cred că antologiile sunt cea mai bună opțiune acum, pe timpul verii, pentru că le oferă elevilor oportunitatea de a citi diverse tipuri de texte. Dacă vorbim de elevii de gimnaziu, cred că fiecare profesor s-a uitat în lista de lecturi pe care o va dezbate la clasă.
Fie că vorbim de autori clasici, cum ar fi Ion Creangă, Caragiale, Slavici, care sunt încă apreciați de elevi, fie că vorbim de scriitori contemporani, cum ar fi Ioana Pârvulescu, foarte iubită de elevi, părinții pot căuta pe rețelele sociale sau pe motoarele de căutare pe internet pentru a găsi titluri interesante care să-i atragă pe elevi. La liceu, cei care vor intra în clasa a noua primesc deseori și cărți interesante în kit-ul pe care îl primesc, cum ar fi texte scrise de Lucian Blaga. Am văzut colecții foarte bune pentru adolescenți, de exemplu la Paralela 45, care abordează perioada adolescenței.
Recomandări
Este interesant să vedem dacă lumea prezentată în cărți se apropie sau se distanțează de viața copiilor și, în acest mod, să alegem lecturile pe care le propunem copiilor. Eu îmi amintesc de când eram mică și vara mi se recomanda să citesc, dar știm cu toții că vara copiii vor mai mult să se joace, nu să citească.
În acest moment bibliotecile județene și municipale s-au deschis foarte mult spre comunitate. Părinții interesați de astfel de activități pot găsi programul bibliotecilor cu o simplă căutare. Suntem impresionați de ceea ce face Biblioteca Județeană din Târgu Mureș și de cât de multe activități organizează pentru a combina jocul și lectura.
De asemenea, la începutul lunii august, la Cluj-Napoca, va fi Lecturiada Elevilor, un eveniment în care timp de 5-6 zile elevii citesc continuu alături de profesori și părinți. Este un mecanism mult mai dinamic de a te apropia de carte. Editurile promovează și ele diverse activități pentru a pune copiii, părinții și cărțile în contact. Cred că o șansă importantă este să ne uităm spre diferite asociații, edituri și biblioteci”, a declarat pentru Aleph News, Bogdan Rațiu, profesor de română.
Citește și
- Plaja din centrul Parisului revine. Cum se va desfășura în acest an „Paris-plage”
- În ce constă procesul de restituire a permiselor după Drugtest?
Partenerii noștri