• V-ați întrebat vreodată care este originea istorică a acestui gest și, dacă înseamnă sau a însemnat la origine același lucru în toată lumea?
  • Potrivit filologilor din limbajul semnelor, degetul mijlociu este un simbol falic. În cazul culturilor occidentale antice, era folosit pentru a denigra pe cineva făcând aluzie la actul sexual.
  • Acest semn a fost folosit de-a lungul istoriei și ca un act apotropaic, tipic pentru vremurile în care oamenii credeau în magie.

Potrivit filologilor din limbajul semnelor, degetul din mijloc este un simbol falic. În cazul culturilor occidentale antice, era folosit pentru a denigra pe cineva făcând aluzie la actul sexual.

Dacă nu ați avut niciodată ocazia să vedeți sau să faceți acest gest de a arăta degetul din mijloc, este pentru că, evident, nu ați fost niciodată blocat în trafic sau aveți prieteni extrem de politicoși. Deși ar fi mai degrabă posibil să nu cunoașteți acest gest numai în cazul în care nu ați ieșit vreodată din casă sau ați crescut fără televizor.

Ce înseamnă acest gest, potrivit limbajului semnelor

Potrivit filologilor din limbajul semnelor, degetul din mijloc este un gest falic. În cazul culturilor occidentale antice, era folosit pentru a denigra pe cineva făcând aluzie la actul sexual: în cazul grecilor, aluzie la penetrarea anală, iar în cazul romanilor ca reprezentare a aparatului progenitor masculin, degetul mijlociu reprezentând penisul, iar pumnul închis, testiculele.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA

Acest semn a fost folosit de-a lungul istoriei și ca un act apotropaic, tipic pentru vremurile în care oamenii credeau în magie; un fel de închinăciune protectoare de rele. În primul secol de după nașterea lui Hristos, acest gest era folosit pentru a blestema norocul inamicilor.

Bineînțeles, gestul nu are același înțeles în toată lumea, deși există expresii echivalente. În Orientul Mijlociu, degetul mare orientat în sus, pe care noi îl înțelegem ca fiind OK, înseamnă ceva similar cu arătarea degetului mijlociu și este considerat un semn de lipsă de respect. Pe de altă parte, în unele regiuni din Africa, palma întinsă este folosită pentru a numi pe altcineva bastard, câte un deget pentru fiecare presupus tată.

Originea gestului în Roma antică

Semnul obscen al degetului mijlociu este unul dintre cele mai vechi gesturi de insultă cunoscute” , spune antropologul britanic Desmond Morris.

Se crede că ar fi fost folosit de vechii romani, sub denumirea de digitus impudicus (degetul nerușinat, indecent sau ofensator), în special de împăratul Caligula, și este consemnat în scrierile istoricului Suetoniu, când Augustus Caesar l-a expulzat pe comediantul Pylades pentru că a încercat să atragă atenția publicului fluturând degetele mijlocii.

Originile gestului pot fi urmărite chiar mai departe: se știe că maimuțele fac gesturi cu degetele sau cu penisul în erecție, spune dr Morris.

Răspândirea acestui obicei la nivel global

Grecii au perfecționat matematica, politicile de alfabetizare, democrația și degetul mijlociu, sau cel puțin atât de departe pot fi urmărite originile sale. Cea mai veche atestare a acestui gest datează din comedia grecească „Norii” , scrisă de Aristofan, în care personajul Strepsiade îi arată degetul mijlociu personajului Socrate. Acest gest a devenit cunoscut sub numele de katapygon.

Se crede că gestul a fost adus în America tocmai (în mod ironic) de către imigranții italieni, care au populat atât sudul latin, cât și nordul anglo-saxon. De fapt, prima atestare a utilizării acestui semn obscen a fost făcută înainte de un meci de baseball din 1886, între Boston Beaneaters și New York Giants, când fundașul Old Hoss Radbourn a fost fotografiat făcând acest gest pe furiș, probabil către un membru al echipei adverse. (Foto. stânga)

Povestea arcașilor

La 25 octombrie 1415, englezii au obținut o victorie majoră și neașteptată la Agincourt, deși erau depășiți numeric cu mult de francezi. O mare parte din forțele engleze erau arcași, care au fost amenințați cu tăierea degetului mijlociu, astfel încât să nu mai poată folosi niciodată această armă.

Cu toate acestea, bătălia nu a decurs bine pentru francezi. Nu au luat în considerare faptul că terenul noroios ar fi încetinit atacurile cavaleriei, care au fost un dezastru total și au fost anihilate de arcașii inamici.

După victorie, englezii au fost cei care i-au tachinat pe francezi arătându-le degetul arătător și degetul mijlociu.