Cuvintele evoluează împreună cu noi. British Council a sărbătorit 90 de ani cu 90 de cuvinte noi

La vremuri noi, trebuie făcut update și la vocabular. British Council a publicat o colecție la 90 de ani de la înființarea sa. Organizația a ales 90 de noi cuvinte care au modelat limba engleză din 1934 încoace. Aceste cuvinte evidențiază evoluțiile sociale, culturale, tehnologice și politice, explică British Council. Concluzia acestei liste – limba arată evoluția continuă a lumii, a istoria ei, dar și felul în care se transformă.

Printre cele mai controversate cuvinte de pe listă – woke. Creat inițial de comunitățile afro-americane să sublinieze sentimentul de injustiție, mai ales de rasism. Cuvântul a căptătat însă un înțeles peiorativ după ce tot mai mulți politicieni au început să-l folosească ca să critice progresismul.

Apărut în anii 50 ca reacție la munca lui Alan Turing, inteligența artificială căpătă o greutate mult mai mare la aproape 70 de ani distanță. Datorită AI-ului au apărut și alți termeni. Termenul DeepFake este rezultatul direct al A.I.-ului folosit pentru manipularea clipurilor video. Iar în anii 2020, un termen nou folosit este Doomscroll, care face referire la navigarea excesivă pe rețelele de socializare, pe feed-uri care nu au sfârșit.

Apărut în 2023, „barbiecore” a celebrat o estetică roz, jucăușă, inspirată de Barbie. Sufixul „-core” al acestui termen subliniază tendințele evolutive din limbajul culturii pop. Alte exemple includ „cottagecore”, o estetică cozy, din mediul rural, și „normcore”, care îmbrățișează stilul zilnic, „normal”.

Exit mobile version