• 1 septembrie 2020 – 1 septembrie 2021. Un an al controverselor sociale, culturale și mai ales medicale. Al luptei între adevărul unora și adevărul celorlalți.
  • Daniel David: „Nu ar trebui să ne jucăm cu acest termen de discriminare. Din cauza faptului că tot felul de grupuri, mai mici, au tot felul de pretenții nejustificate, adesea nejustificate, ajung să invoce ideea de discriminare pentru a-și promova interesele”.
  • Daniel David: „Te poți bate pentru drepturile tale, dar întotdeauna te poți bate pentru ele amintindu-ți că trebuie să respecți drepturile celorlalți”.

Într-o lume parazitată și paralizată de un virus, oamenii parcă au contestat mai mult ca niciodată libertățile și restricțiile. Și-au vărsat năduful pe mască și-au strigat că asistă – atenție, cuvinte mari și grele – la un genocid medical. Au uitat, poate, de istoria cu adevărat dureroasă. La ȘTIU n-am uitat: am vorbit cu o supraviețuitoare a Holocaustului.

Atunci când istoria vorbește în direct trebuie doar să îți faci timp și să asculți. Holocaust și genocid sunt cuvinte care au urmărit-o întreaga viață pe Miriam Berkovitz.

Cuvinte care ies astăzi prea ușor din gura și din tastatura oamenilor în public – fie la proteste anti-lockdown, fie pe wall-ul cel de toate zilele al Facebookului. Și nu putem decât să ne întrebăm sau poate să remarcăm: oare sunt sau nu oamenii prea ușor de ofensat în zilele noastre?

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL
CE VA FACE TRUMP?

Despre acest lucru, dar și despre cât de ușor a devenit de contestat istoria vorbim cu domnul profesor Daniel David, rector al celei mai bine clasate universități din România: Babes-Boliyai din Cluj Napoca.

Daniel David: „Te poți bate pentru drepturile tale, dar întotdeauna te poți bate pentru ele amintindu-ți că trebuie să respecți drepturile celorlalți”

„Nu ar trebui să ne jucăm cu acest termen de discriminare. Din cauza faptului că tot felul de grupuri, mai mici, au tot felul de pretenții nejustificate, adesea nejustificate, ajung să invoce ideea de discriminare pentru a-și promova interesele. Nu este voie să ne jucăm cu acest termen pentru că-l ducem în derizoriu.

Te poți bate pentru drepturile tale, dar întotdeauna te poți bate pentru ele amintindu-ți că trebuie să respecți drepturile celorlalți.

În urmă cu vreo 20-30 de ani exista teoria că globalismul este atât de puternic încât va deveni dominant, iar aceste nuanțe vor să începe să nu conteze. Însă, paradoxal, cu cât lumea s-a globalizat, această globalizare a întărit și componentele care țin de naționale, etnie și așa mai departe.

În ultimii ani am asistat la un fenomen foarte important: rețele sociale. Ca urmare a internetului și a rețelelor de socializare, lumea nu mai are răbdare. Și atunci, cumva dintr-o paradigmă veche se forțează trecerea într-o paradigmă opusă. Eu cred că ar trebui să alegem o cale de mijloc”.