• În 1938, exploratorul Richard Archbold survola înălțimile vestice ale Noii Guinee când a dat peste tribul Dani.
  • Potrivit The Conversation, tribul trăiește în această regiune de 50.000 de ani și este ca orice altă comunitate.
  • Ei cultivă, fac comerț și au o societate agricolă și culturală înfloritoare.

În 1938, exploratorul Richard Archbold survola înălțimile vestice ale Noii Guinee când a dat peste tribul Dani.

Potrivit The Conversation, tribul trăiește în această regiune de 50.000 de ani și este ca orice altă comunitate. Ei cultivă, fac comerț și au o societate agricolă și culturală înfloritoare.

Înainte de a fi descoperiți de lumea exterioară, scrie Atlasul Umanității, tribul Dani era izolat și chiar temut de alte triburi locale. Acum, ei sunt bine cunoscuți de turiștii care le vizitează casa din Valea Baliem din Indonezia. În timp ce lumea din jurul lor a continuat să se modernizeze, Dani au încercat să își păstreze tradițiile. 

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Aceasta include o practică numită ikipalin”. Atlasul Umanității afirmă că aceasta este atunci când un membru al tribului își taie vârful degetelor în timpul doliului. Se spune că acest lucru are rolul de a alunga spiritele și este un gest simbolic care reprezintă suferința resimțită atunci când moare o persoană dragă. Cartea Bodies Under Siege” din 1987, scrisă de Armando R. Favazza, explică faptul că degetele sunt ideale pentru mutilare, deoarece cauzează puține răni. Cartea continuă spunând că mutilarea degetelor a fost practicată de mii de ani de către diferite culturi. Acestea fiind spuse, acest obicei este în prezent interzis în Indonezia, deși este probabil să fie încă practicat.

Ritualul este practicat cu precădere de femei

Conform Bodies Under Siege”, antropologii din anii 1960 și-au dat seama că ikipalin” era practicat mai ales de femeile tinere după înmormântări. Nu se știe când a început această practică sau de ce femeile par să fie în centrul ei, însă mutilarea este făcută de obicei de o rudă apropiată cu o lamă de piatră. Mai întâi, cotul este lovit pentru a minimiza durerea amputării. Apoi, lama de piatră este folosită pentru a tăia degetele. Uneori, lama nu este folosită deloc. În schimb, se leagă o bucată de frânghie în jurul degetului sau al articulațiilor pentru a tăia circulația. 

În aceste cazuri, în cele din urmă, degetul cade din cauza lipsei de oxigen la nivelul nervilor. Mai multe degete pot fi mutilate în timpul vieții unui membru al tribului pentru a-i plânge pe cei din jurul lor care au murit. Antropologii au observat că au văzut femeile Dani manipulând copiii cu mâini care au în mare parte degetele mari”. Cu toate acestea, acest ritual nu este exclusiv pentru femei, se știe că și bărbații participă. Publicația notează că ikipalin” era practicat pe scară largă de femei atunci când bărbații mureau în război și nu din cauze naturale.

Alte obiceiuri ale tribului Dani

Odată ce degetul a fost amputat, rana este cauterizată. Degetul este apoi ars sau îngropat. Cu toate acestea, nu toată lumea este de acord cu această practică. Teh Han Lin, un bărbat din Singapore care a fotografiat pe cei din tribul Dani a declarat pentru Daily Mail: Consider că este o practică crudă și inumană, dar pentru ei este singura modalitate de a arăta durerea celor dragi și sunt dispuși să o facă”. În mod similar, Bodies Under Siege” relatează că triburile din Papua Noua Guinee din apropiere sunt, de asemenea, cunoscute pentru faptul că își taie vârfurile degetelor ca o practică de doliu.

Se crede că Dani practică un alt ritual care implică mușcarea vârfurilor degetelor bebelușilor pentru a se asigura că aceștia vor avea o viață lungă. În plus, se bănuie că aceștia își mumifică morții, în special pe cei care au fost venerați când erau încă în viață. Markus Roth, un german care i-a cunoscut pe cei din tribul Dani a declarat că timpul petrecut cu tribul a fost tot ceea ce a sperat. El a spus: A fost o experiență uimitoare să interacționez cu ei – sunt timizi, curioși, sălbatici și în același timp foarte calzi”.