• Înainte de vârsta de treizeci de ani a fost acuzat de două ori de sodomie, o crimă care, în Florența Oficiului de Noapte, era pedepsită cu castrarea și moartea pe rug.
  • Leonardo nu a fost condamnat, dar a fost judecat și a petrecut două luni în închisoare în așteptarea sentinței.
  • Cu siguranță că această experiență dureroasă a avut mult de-a face cu secretul cu care a încercat, de-a lungul vieții, să își păzească intimitatea.

Îi plăcea să se înconjoare de tineri frumoși, iar homosexualitatea sa era un subiect secret în timpul Renașterii. Cu toate acestea, în ciuda obiceiului său de a-și consemna meticulos viața de zi cu zi, Leonardo da Vinci (1452-1519) nu a lăsat nimic scris despre aventurile sale amoroase.

Înainte de vârsta de treizeci de ani a fost acuzat de două ori de sodomie, o crimă care, în Florența Oficiului de Noapte, era pedepsită cu castrarea și moartea pe rug. Instanța, care era alimentată de plângeri anonime pe care cetățenii le puteau depune în așa-numitele „găuri ale adevărului” de pe stradă, a fost înființată în 1432 pentru a reprima homosexualitatea într-un oraș care devenise Mecca gay a Europei (în Germania, termenul florenzer era folosit pentru a-i desemna pe cei care întrețineau relații homosexuale).

Au fost judecați peste 15.000 de oameni. Leonardo nu a fost condamnat, dar a fost judecat și a petrecut două luni în închisoare în așteptarea sentinței. Cu siguranță că această experiență dureroasă a avut mult de-a face cu secretul cu care a încercat, de-a lungul vieții, să își păzească intimitatea.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Foto: Captură Video Youtbe

Gian Giacomo Caprotti da Oreno, muza lui Da Vinci

Timp de mai bine de un sfert de secol, artistul a întreținut o relație strânsă cu Gian Giacomo Caprotti da Oreno, poreclit Salai (după personajul din Morgante de Luigi Pulci), un tânăr asistent care a venit în atelierul său la vârsta de zece ani și pe care bârfitorul Giorgio Vasari îl descrie în Viața artiștilor (1550) ca fiind „un tânăr foarte atrăgător prin grație și frumusețe, cu șuvițe fine, buclate, de care Leonardo se bucura foarte mult”. Trimiterea copiilor ca ucenici la atelierele artiștilor era o practică obișnuită: dacă dădeau dovadă de îndemânare, primeau lecții și puteau deveni pictori. Salai s-a dovedit a fi un hoț mărunt. Într-o scrisoare adresată tatălui băiatului, artistul se plânge: „În a doua zi mi-au fost făcute pe măsură două cămăși, o pereche de pantaloni și o jachetă. Și când am pus banii deoparte pentru a plăti aceste lucruri, mi-a furat banii din portofel și nu am reușit să-l fac să mărturisească, deși sunt ferm convins de acest lucru”. Într-o altă misivă, el se referea la Salai ca fiind „hoț, mincinos, încăpățânat, gurmand”.

Leonardo, care, potrivit lui Anonimo Gaddiano (scriitor anonim), „purta o tunică roz până la genunchi într-o perioadă în care majoritatea purtau tunici lungi” , l-a păstrat alături de el ca model și asistent până în 1516. Un desen executat în 1490, cunoscut sub numele de Alegoria plăcerii și a durerii, care prezintă un tânăr și un bătrân uniți în același corp, poate ilustra această relație. Artistul a scris: Prefer dispariția umanității în locul practicării sexului, iar doctorul Freud a publicat în 1910 un studiu psihanalitic, A Childhood Memory of Leonardo da Vinci, în care susținea că geniul toscan era homosexual, dar celibatar, și că își sublima erotismul în cercetări neîncetate. De asemenea, Elizabeth Abbott, în lucrarea sa History of Celibacy, susține că, deși Leonardo a fost probabil homosexual, trauma provocată de cazul de sodomie l-a convertit la celibat pentru tot restul vieții sale.

Leonardo a fost acuzat de două ori de sodomie, a petrecut două luni în închisoare și, după acest eveniment traumatizant, și-a ținut mereu secretă viața privată.

Cu toate acestea, Leonardo însuși respinge teoria părintelui psihanalizei în ceea ce pare a fi, până în prezent, singura sa mărturisire. Salai, care i-a servit drept model pentru senzualul Sfântul Ioan Botezătorul pe jumătate dezbrăcat din colecțiile Luvru, iar unii au vrut chiar să-i vadă trăsăturile în Mona Lisa, este protagonistul Îngerului întrupat, un mic desen în care îl înfățișează pe tânărul său prieten fără aripi, cu sâni de femeie și o erecție care invită la dorință. Numele lui Salai este tăiat pe spatele desenului, care a aparținut colecției regale britanice și a reapărut în mod misterios în Germania în anii 1990.

Asistentului i s-au atribuit Mona Lisa de la Prado și Mona Vanna – o Gioconda nud pictată cu cărbune pe hârtie – sau poate că a fost modelul său, având în vedere brațul ei musculos – lucrări în spatele cărora nu a fost exclusă mâna lui Francesco Melzi, asistentul cu care Leonardo și-a împărțit ultimii ani din viață după plecarea misterioasă a lui Salai, care a decedat în 1524 în urma unei împușcături.

Educat și înzestrat cu diplomație, Melzi a ajuns în atelierul maestrului la vârsta de cincisprezece ani și nu s-au mai despărțit până la moartea acestuia, iar el însuși a descris într-o scrisoare dragostea pe care maestrul său o simțea pentru el: „o dragoste pasională și foarte arzătoare”. Deși nu mai ținuseră legătura de mult timp, Leonardo nu l-a uitat pe Salai în testamentul său.

Desen erotic Salai – Schița poate fi văzută în întregime aici.