• Maria Ressa și Dmitri Muratov au câștigat Premiul Nobel pentru Pace.
  • Când reporterii și jurnaliștii se confruntau cu amenințări, ei au dus o luptă pentru libertatea de exprimare.
  • Premiile au fost acordate la Oslo în cadrul unei gale.

Premiul Nobel pentru Pace 2021 a mers anul acesta la doi jurnaliști. Maria Ressa din Filipine și Dmitri Muratov din Rusia și-au susținut prelegerile Nobel la Primăria din Oslo în cadrul galei de decernare a premiilor.

Comitetul Nobel norvegian le-a acordat Premiul pentru Pace celor doi jurnaliști datorită luptelor constante pe care le-au purtat pentru libertatea de exprimare în țări în care reporterii s-au confruntat cu amenințări, hărțuiri și crime. Cei doi au subliniat faptul că lumea are nevoie de reportaje independente pentru a contracara puterea guvernelor autoritare

„Facebook este cel mai mare distribuitor de știri din lume și, totuși, studiile au arătat că minciunile împodobite cu mânie și ură se răspândesc mai repede și mai departe decât faptele. Aceste companii americane care controlează ecosistemul nostru informațional global sunt părtinitoare împotriva faptelor, părtinitoare împotriva jurnaliștilor. Ele, prin design, ne dezbină și ne radicalizează”, a declarat Maria Ressa, laureată a Premiului Nobel pentru Pace 2021.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Dmitri Muratov, cel de-al doilea laureat Nobel pentru Pace, a dedicat acest premiu colegilor săi care și-au pierdut viața
încercând să-și exercite profesia de jurnalist, dar și celor care sunt în viață și își fac datoria profesională.

„Pe măsură ce guvernele îmbunătățesc continuu trecutul, jurnaliștii încearcă să îmbunătățească viitorul, deci acest premiu este pentru tot jurnalismul adevărat. Acest premiu este pentru colegii mei de la Novaya Gazeta – Igor Domnikov, Yuri Shchekotschikhin, Anna Politkovskaya, Anastasija Baburova, Stas Markelov și Natasha Estemirova – care și-au pierdut viața. Acest premiu îl atribui și colegilor care sunt în viață, dar și comunității profesionale care își îndeplinește datoria profesională”, transmite Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2021.