• Detaliile torturii aplicate lui Ammar al-Baluchi se regăsesc într-un raport din 2008 al inspectorului general al CIA, recent declasificat ca parte a unei cereri depuse în instanță de către avocații săi, care urmăreau să obțină o examinare medicală independentă.
  • Baluchi, un kuweitian în vârstă de 44 de ani, este unul dintre cei cinci acuzați în fața unui tribunal militar din Golful Guantanamo, acuzat de participare la complotul de la 11 septembrie 2001.
  • Tehnica „punerii la zid” a fost aprobată prin liniile directoare privind „tehnica de interogare îmbunătățită” trimise de sediul central al CIA.

Documente recent declasificate arată că Ammar al-Baluchi a fost lovit în mod repetat de un perete în timp ce era dezbrăcat până când toți cursanții au primit „certificarea”, relatează The Guardian.

Un deținut de la un centru de detenție secret al CIA din Afganistan a fost folosit ca suport viu pentru a-i învăța pe stagiarii de interogatoriu, care îl torturau pe rând lovindu-l cu capul de un perete de placaj, lăsându-i, astfel, leziuni cerebrale grave, potrivit unui raport al guvernului american.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Detaliile torturii aplicate lui Ammar al-Baluchi se regăsesc într-un raport din 2008 al inspectorului general al CIA, recent declasificat ca parte a unei cereri depuse în instanță de către avocații săi, care urmăreau să obțină o examinare medicală independentă.

Baluchi, un kuweitian în vârstă de 44 de ani, este unul dintre cei cinci acuzați în fața unui tribunal militar din Golful Guantanamo, acuzat de participare la complotul de la 11 septembrie 2001, dar cazul se află în audieri preliminare de 10 ani, împotmolit într-o dispută privind admisibilitatea juridică a mărturiilor obținute după tortură.

Potrivit raportului inspectorului general, CIA știa că predarea în 2003 a deținutului Ammar al-Baluchi, din custodia pakistaneză către „înschisoarea secretă” de la nord de Kabul, a fost efectuată „în afara legii”, deoarece la momentul respectiv acesta se afla sub jurisdicția pakistaneză și nu mai reprezenta o amenințare teroristă.

În raport se spune că anchetatorii de la locul de interogare, cunoscut atât sub numele de Cobalt, cât și de Groapa de sare, au depășit liniile directoare ale CIA în torturarea lui Baluchi, folosind două tehnici fără aprobare: folosirea unui băț în spatele genunchilor în poziția de stres care presupunea aplecarea pe spate în timp ce era îngenuncheat și stropirea cu apă rece ca gheața.

Tehnica „punerii la zid” a fost aprobată prin liniile directoare privind „tehnica de interogare îmbunătățită” trimise de sediul central al CIA. Aceasta presupunea așezarea călcâielor deținutului pe un perete de placaj special conceput „care avea o anumită flexibilitate” și punerea unui prosop rulat în jurul gâtului deținutului.

Interogatorii apucau apoi capetele prosopului în fața și sub fața deținutului și îl împingeau pe [Baluchi] cu spatele în perete, fără a da drumul la prosop”, se arată în raport. Unul dintre interogatori (identificat doar printr-un cod) a declarat că scopul era de a-l „lipi” pe deținut de perete. Raportul notează că Baluchi a fost „dezbrăcat în timpul procedurilor”.

Nu a existat o limită de timp pentru sesiunile de „pus la zid”, dar „de obicei, o sesiune nu a durat mai mult de două ore la un moment dat”. Acestea au durat atât de mult deoarece Baluchi era folosit ca suport didactic.

Un fost stagiar le-a spus anchetatorilor că „toți studenții de la interogatorii s-au aliniat pentru a-l „pune la zid” pe Ammar, astfel încât [instructorul] să le certifice capacitatea de a utiliza tehnica”.

Raportul a spus că: „În cazul „punerii la zid”, în special, [Biroul Inspectorului General] a avut dificultăți în a determina dacă sesiunea a fost concepută pentru a obține informații de la Ammar sau pentru a se asigura că toți cursanții de interogatori și-au primit certificarea”.

Faptul că anchetatorii s-au aliniat pentru a-l „pune la zid” pe Ammar sugerează că „certificarea a fost esențială”, a concluzionat raportul.

Interogatorii erau convinși că Baluchi știa mai multe decât spunea, deoarece era nepotul lui Khaled Sheikh Mohammed, autoproclamat creierul atacurilor de la 11 septembrie 2001. Baluchi a petrecut mai mult de trei ani în custodia CIA, fiind mutat între un total de șase „locuri negre” înainte de a fi transferat în 2006 la Guantanamo Bay, unde încă așteaptă procesul.

Alka Pradhan, unul dintre avocații săi, a declarat: „Dacă CIA nu și-ar fi ascuns atât de mult timp propriile concluzii privind ilegalitatea torturii lui Omar, guvernul SUA nu ar fi putut să îl acuze pe Ammar, deoarece acum știm că tortura aplicată lui Ammar a dus la leziuni cerebrale de durată sub forma unui traumatism cranian și a altor boli debilitante care nu pot fi tratate la Guantánamo Bay.”