• „Egiptul a fost privat de bust timp de 102 ani” a declarat Zahi Hawass, arheolog renumit și fost Ministru al antichităților din Egipt.
  • Bustul reginei Nefertiti încă stă în Neues Museum din Berlin din anul 1913.
  • Bustul reginei este sculptat din calcar și pictat, cu o vechime de aproximativ 3.400 de ani.

Bustul reginei Nefertiti, precum multe alte artefacte valoroase, nu se află în țara mamă, Egipt, ci în Germania în Neues Museum din Berlin. Acest lucru se vrea schimbat, conform NBC News.

Zahi Hawass, un arheolog renumit și fost ministru al antichităților din Egipt, a lansat o petiție prin care îndeamnă Muzeul Neues din Berlin să returneze bustul vechi de 3.400 de ani, împreună cu zeci de alte artefacte istorice.

Lupta pentru istorie

Acest bust, remarcabil și de neegalat în istorie pentru meritele sale istorice și estetice, se află acum în Germania, dar este timpul să se întoarcă acasă în Egipt”, a declarat Hawass într-un comunicat de presă de sâmbătă, anunțând lansarea unei petiții care solicită returnarea sa.

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

Bustul din calcar pictat a fost descoperit de o misiune arheologică germană în 1912 la Tell el-Amarna, un sit situat la aproximativ 290 de km sud de Cairo, care a fost capitala soțului de scurtă durată al lui Nefertiti, faraonul Akhenaton din dinastia a 18-a. Bustul a fost transportat la Berlin un an mai târziu.

„Egiptul a fost privat de bust timp de 102 ani”, a declarat Hawass. „Cu toate acestea, Egiptul apreciază profund grija și eforturile depuse de guvernul Germaniei pentru a păstra și a expune bustul din calcar pictat al reginei, vechi de 3.400 de ani”.

Istoria luptei

Bustul nu a fost expus public decât după mai bine de un deceniu de la ajungerea sa în Berlin, alături de alte descoperiri din Amarna. Acesta a fost ascuns în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și apoi mutat la Neues Museum pentru redeschiderea sa în anul 2009.

În cadrul unei conferințe de presă, Hawass a vorbit, de asemenea, despre încercările anterioare de a o recupera pe Nefertiti, inclusiv în urmă cu peste un deceniu, când a organizat o petiție similară. El a spus că bustul a fost scos din Egipt „împotriva literei și spiritului legilor egiptene în vigoare la acea vreme”.

La Berlin, unii au supranumit-o regina Mona Lisa a orașului. „Muzeele care continuă să expună aceste artefacte și refuză să le returneze continuă doar să participe la imperialism”, afirmă el pe site-ul său.

Citește și