• Eugen Jebeleanu: „Cred că avem nevoie de o artă care să vindece”
  • Eugen Jebeleanu: „Onestitatea este amprenta cu care vreau să mă identific astăzi”
  • Eugen Jebeleanu: „Cred și insist pe a ne întoarce la un teatru care să aibă încă o și mai mare implicare socială și politică”

Regizorul Eugen Jebeleanu a fost invitatul lui Vlad Craioveanu în partea a doua a emisiunii „Ochii pe mine!”. Eugen Jebeleanu a povestit cât de mult i-a schimbat viața faptul că a terminat un masterat în Regie și Dramaturgie la Paris.

Eugen Jebeleanu și Vlad Craioveanu au vostbit despre teatru în pandemie, despre proiecte, dar și despre cum arată cultura, spectacolele, regizorul, actorii – toate văzute dintr-un vapor de pe Sena.

„Constrângerea asta, a lucra cu măști, alucra cu o distanțare socială și de a integra cumva noile reguli în concepția spectacolului este o noutate și este o dificultate cu care ne confruntăm în zilele astea. Sper să nu dureze prea mult și să ne reîntoarcem la o oarecare normalitate. E complicat, dar în același timp păstrez și păstrăm speranța să o să revenim la o formulă mai bună de a lucra”, a spus Eugen Jebeleanu.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Eugen Jebeleanu: ,,Mi-aș dori ca teatrul meu să fie unul care să vindece”

 „Da, cred că avem nevoie de o artă care să vindece pentru că, într-adevăr, trăim așa o perioadă istorică cumva și cred că avem nevoie de genul ăsta de artă care să vină în întâmpinarea spectatorilor și să îi tragă de mânecă. Asta nu înseamnă că trebuie să facem un teatru facil. Dimpotrivă, cred și insist pe a ne întoarce la un teatru care să aibă încă o și mai mare implicare socială și politică”, a spus Eugen Jebeleanu.

„Deci, în sensul ăsta mi-aș dori ca teatrul meu să fie unul care să vindece, care să vindece probabil mai degrabă niște inegalități din societate, niște stigme care sunt puse pe anumiți oameni și să putem face ca teatrul să recâștige acest statut al legalității.“

Regizorul Eugen Jebeleanu, despre ce aduce nou în spectacolele sale

„Cred că e vorba de onestitate. Cred că asta ar fi, probabil, astăzi amprenta mea cu care vreau să mă identific. E vorba de sinceritatea și onestitatea cu care îmi fac meseria și cu care îmi fac spectacolele și mă refer atât la temele abordate, dar și la felul în care îmi constitui echipele de lucru și proiectele pe care aleg să le fac și pe care aleg să nu le fac”, a spus Eugen Jebeleanu.

„E vorba de o raportare sinceră la propriile mele valori și a încerca să nu fac compromisuri și să nu fac niște proiecte care să fie în ton cu un curent ci, mai degrabă, să fie în ton cu propriile mele simțiti, și revolte, și întrebări.”

Eugen Jebeleanu, despre cum se vede lumea și teatrul dintr-un vapor de pe Sena

„Se vede foarte frumos. Pericolul este că atunci când stai pe un vapor și ești clătinat de apă în permanență, îți vine să nu mai pleci de acolo și e o stare de melancolie permanentă pe care o dă senzația asta. E foarte lină mișcarea, dar e o mișcare suficient de hipnotică pe care o integrezi și e greu să te desprizi de ea. A fost foarte frumos când puteam hrăni lebedele la geam și aveam cumva un colț de natură, nu foarte departe de centrul Parisului”, a spus Eugen Jebeleanu.