• O statuie din Italia care întruchipează un personaj fictiv a fost dur criticată.
  • Criticii de artă și femeile din politica italienească au fost cei mai nemulțumiți.
  • Primarul orașului apără opera de artă și susține că nu va fi dărâmată.

O statuie care întruchipează o femeie inspirată din poeziile poetului italian Luigi Mercantini, a fost dur criticată de femeile din politica italiană. Nici criticii de artă nu au fost foarte încântați, pe motiv că statuia nu reprezintă femeia revoluționară din 1857.

„Zic că este o statuie nepotrivită, scoasă din context și de asemenea jignitoare, pentru că te îndepărtează de acea femeie și acea poveste și demnitatea pe care ea a avut-o”, a declarat Laura Boldrini, deputat în parlamentul italian. 

Teresa Macri, istoric și critic de artă, a fost de părere că statuia ar trebui îndepărtată, pe motiv că nu se apropie de realitatea istorică a poeziei lui Luigi Mercantini.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

„În calitate de profesor și în calitate de critic de artă, aș înlătura-o pentru că nu o consider o statuie. Pentru că este greșită, înfățișează imaginea unei femei dintr-o postură contemporană și are un aspect similar cu al unei vedete dintr-un spectacol în niciun caz a unui muncitor din anii 1800. Ar trebui dărâmată pentru că nu evocă memoria istorică a poeziei pe care am studiat-o cu toții la școală.”

Sculptura din bronz a fost realizată de un artist local, care și-a apărat opera printr-o postare pe facebook. Și Antonio Gentile, primarul orașului Sapri, este de  părere că statuia nu trebuie dărâmată, acesta a declarat ulterior:

„Personal, am contestat imediat acuzațiile de sexim referitoare la statuie. Cred că acest „sexism” este în ochii privitorului și cu siguranță nu în obiectul în sine.”