• Picasso, unul dintre cei mai faimoși pictori din secolul al XX-lea, a avut o viață personală tumultuoasă și a avut numeroase relații cu femei importante în viața sa.
  • Artistul Pablo Picasso s-a născut la 25 octombrie 1881 și a murit la 8 aprilie 1973.
  • De la Rembrandt la Goya şi Bonnard, artiştii au desenat obsesiv chipul sau corpul soţiilor şi iubitelor lor. 

Pablo Picasso (1881–1973) a avut relații complicate cu multe dintre femeile din viața sa – fie le venera sau le abuza, fie avea relații cu mai multe femei în același timp. El a fost căsătorit de două ori, a avut mai multe amante și se poate susține că sexualitatea i-a alimentat arta. Aflați mai multe despre interesele, flirturile și modelele lui Picasso din această listă a femeilor importante din viața sa, așa cum a fost documentată de publicația Descopera.

Atunci când Picasso, ce avea 61 de ani, a început o aventură de nouă ani cu o studentă de 21 de ani, el a avertizat-o: ,,Pentru mine sunt două tipuri de femei: zeiţele şi preşul pe care îţi ştergi picioarele” .

Conform The Telegraph, de la Rembrandt la Goya şi Bonnard, artiştii au desenat obsesiv chipul sau corpul soţiilor şi iubitelor lor. Însă niciunul dintre aceştia nu a folosit şi abuzat femeile precum marele artist al secolului XX, Pablo Picasso. 

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Laure Germaine Gargallo Pichot 

FOTO – Pinterest

Picasso l-a cunoscut pe modelul Germaine Gargallo Florentin Pichot (1880–1948), iubita prietenului catalan Carlos (sau Carles) Casagemos, la Paris, în 1900. Casagemos s-a sinucis în februarie 1901, iar Picasso a început o relație cu Germaine în mai același an. Germaine s-a căsătorit cu prietenul lui Picasso, Ramon Pichot, în 1906.

Madeleine 

FOTO – The Telegraph

Madeleine a fost numele unui model care a pozat pentru Picasso și i-a devenit amantă în vara anului 1904. Potrivit lui Picasso, ea a rămas însărcinată și a avortat. Din păcate, asta este tot ce știm despre Madeleine. De unde a venit, unde a plecat după ce l-a părăsit pe Picasso, când a murit, chiar și numele de familie sunt pierdute în istorie. Relația sa cu Madeleine pare să-l fi afectat foarte mult pe Picasso, întrucât a început să deseneze imagini cu mame cu bebelușii lor în acest timp – ca și când ar fi reflectat la ceea ce ar fi putut fi. Când un astfel de desen a apărut în 1968, el a remarcat că ar fi avut un copil de 64 de ani. Madeleine apare în unele lucrări din perioada albastră târzie a lui Picasso, toate pictate în 1904:

  • Woman in a Chemise
  • Madeleine Crouching
  • Woman with a Helmet of Hair
  • Portrait of Madeleine
  • Mother and Child

Fernande Olivier (Amelie Lang)

Picasso și-a întâlnit prima mare dragoste, Fernande Olivier (1881–1966), lângă studioul său din Montmartre, în toamna anului 1904. Fernande a fost un artist și model francez care a inspirat lucrările din perioada Trandafirului lui Picasso și picturile și sculpturile cubiste timpurii. Relația lor furtunoasă a durat șapte ani, încheindu-se în 1911. Douăzeci de ani mai târziu, ea a scris o serie de memorii despre viața lor împreună pe care a început să le publice. Picasso, pe atunci destul de faimos, a plătit-o să nu mai publice.

Fernande Olivier, desen din 1906

Eva Gouel (Marcelle Humbert)

FOTO – Pinterest

Picasso s-a îndrăgostit de Eva Gouel (1885–1915), cunoscută și sub numele de Marcelle Humbert, în toamna anului 1911 în timp ce trăia încă cu Fernande Olivier. El și-a declarat dragostea pentru Eva în tabloul său cubist Femeie cu chitară („Ma Jolie”) . Gouel a murit de tuberculoză în 1915.

Gabrielle (Gaby) Depeyre Lespinasse

FOTO – Wikipedia

Aparent, în ultimele luni ale Evei Gouel, scriitorul și poetul francez André Salmon (1881-1969) i-a recomandat lui Picasso să o abordeze pe Gaby Depeyre într-unul din spectacolele ei. Povestea rezultată a fost un secret pe care Picasso și Depeyre l-au păstrat de-a lungul vieții. Salmon își amintește că Gaby era cântăreață sau dansatoare într-un cabaret parizian, iar el se referea la ea ca „Gaby la Catalane” . Cu toate acestea, potrivit lui John Richardson, care a publicat povestea aventurii lui Picasso cu Depeyre într-un articol din House and Gardens (1987) și în al doilea volum din Viața lui Picasso (1996), informațiile despre Salmon ar putea să nu fie sigure.

Richardson crede că Gaby ar fi putut fi prietenă cu Eva sau cu Irène Lagut, următoarea iubită a lui Picasso. Se pare că Gaby și Picasso au petrecut timp împreună în sudul Franței, deoarece Richardson a dedus că ascunzătoarea lor ar fi putut fi casa lui Herbert Lespinasse, pe Baie des Canoubiers din St. Tropez. Încercarea a avut loc în ianuarie sau februarie 1915 și este posibil să fi început când Eva stătea într-un azil de bătrâni după o operație.

Gaby a ajuns să se căsătorească cu Lespinasse (1884–1972), un artist american care și-a trăit cea mai mare parte a vieții în Franța, în 1917. Cunoscut pentru gravurile sale, el și Picasso aveau mulți prieteni comuni, printre care Moise Kisling, Juan Gris și Jules Pascin. Casă din St. Tropez i-a atras pe mulți dintre acești artiști parizieni. Dovezile relației lui Gaby cu Picasso au ieșit la iveală după moartea soțului ei, în 1972, când nepoata sa a decis să vândă tablouri, colaje și desene din colecția sa. Pe baza subiectului din lucrări (dintre care majoritatea aparțin acum Muzeului Picasso din Paris), există dovezi că Picasso i-a cerut lui Gaby să se căsătorească cu el. Evident, ea a refuzat.

Olga Khoklova 

Olga Khoklova

Olga Khoklova (1891–1955) a fost o dansatoare de balet rusă care l-a cunoscut pe Picasso în timp ce cânta într-un balet pentru care concepuse costumul și decorul. A părăsit compania de balet și a rămas cu Picasso la Barcelona, ​​apoi s-a mutat la Paris. S-au căsătorit pe 12 iulie 1918, când ea avea 26 de ani, iar Picasso avea 36 de ani. Căsătoria lor a durat zece ani, dar relația lor a început să se destrame după nașterea fiului lor, Paulo, pe 4 februarie 1921, când Picasso și-a reluat relațiile cu alte femei. Olga a cerut divorțul și s-a mutat în sudul Franței; totuși, deoarece Picasso a refuzat să respecte legea franceză și să împartă moșia în mod egal cu ea, Olga a rămas căsătorită legal cu el până la moartea ei de cancer din 1955.

Marie-Thérèse Walter

Marie-Therese Walter, pictată de Picasso în 1937

În 1927, Marie-Thérèse Walter, în vârstă de 17 ani (1909–1977), din Spania, l-a întâlnit pe Pablo Picasso, în vârstă de 46 de ani. În timp ce Picasso trăia încă cu Olga, Marie-Thérèse a devenit muza sa și mama primei sale fiice, Maya. Walter a inspirat celebra suită Vollard a lui Picasso, un set de 100 de gravuri neoclasice finalizate în perioada 1930–1937. Relația lor s-a încheiat când Picasso a cunoscut-o pe Dora Maar în 1936.

Dora Maar (Henriette Theodora Markovitch)

Portertul făcut de Picasso lui Dora Maar, în 1937

Dora Maar (1907-1997) a fost un fotograf, pictor și poet francez care a studiat la École des Beaux-Arts și a fost influențata de suprarealism. Ea l-a cunoscut pe Picasso în 1935 și a devenit muza și inspirația sa timp de aproximativ șapte ani. Ea l-a fotografiat lucrând în atelierul său și, de asemenea, l-a documentat pentru faimosul său tablou anti-război, Guernica (1937). Totuși, Picasso a fost abuziv față de Maar și adesea o punea împotriva lui Marie-Thérèse Walter, într-un concurs pentru dragostea lui. Femeia plângătoare a lui Picasso (1937) o înfățișează pe Maar plângând. Relația lor s-a încheiat în 1943, iar Maar a suferit o criză nervoasă, devenind foarte retrasă în anii următori.

Sylvette David (Lydia Corbett David) 

FOTO – Wikipedia

În primăvara anului 1954, Picasso a întâlnit-o pe Sylvette David, în vârstă de 19 ani (născută în 1934), pe Coasta de Azur. A fost lovit de frumusețe și au început o prietenie, David pozând în mod regulat pentru Picasso. Picasso a făcut mai mult de șaizeci de portrete ale ei într-o varietate de suporturi, inclusiv desen, pictură și sculptură. David nu a pozat niciodată nud pentru Picasso și nu s-au culcat niciodată împreună – era prima dată când lucra doar pe plan profesional cu un model. Revista Life a numit această perioadă „Ponytail Period” după coada de cal pe care David o purta ​​mereu.