- Aprinsă pe muntele Olimp, în Grecia, Flacăra a ajuns la Marsilia într-o corabie.
- Flacăra a străbătut toate regiunile Frantei, a traversat Atlanticul și Pacificul pâna in Tahiti.
- Flacăra Olimpică a vizitat Moiulin Rouge, Luvrul, Versailles și o fost « furata » de Fantoma de la Operă.
Flacăra Olimpică, unul dintre simbolurile cele mai puternice, va rămâne aprinsă pe toată durata Jocurilor de la Paris, suspendată deasupra grădinilor Tuileries. Această tradiție, care este direct inspirată din simbolismul Jocurilor Olimpice din Antichitate, a fost reluată în 1928 la Amsterdam.
Anul acesta, traseul Flacării Olimpice a fost, în sine, un spectacol, din Grecia până la Marsilia, apoi de-a lungul și de-a latul Franței, până la Paris și chiar în teritoriile de peste mare, în Guyana sau Tahiti.
Care a fost epopeea Flăcării Olimpice pentru Jocurile de la Paris?
Acesta este, fără îndoială, punctul culminant al ceremoniei de deschidere. În imaginația populară nu există olimpiade fără șodron aprins continuu pe toată durata evenimentelor.
Pentru că prezența flăcării olimpice este direct legată de Jocurile Olimpice originale din Antichitate. Focul, pe care Prometeu îl furase de la zei era adus la un altar cu ștafete la care participau echipe de sportivi. Iar flacăra trebuia să rămână aprinsă până la linia de sosire înainte de a aprinde altarul lui Prometeu.
Tradiția a fost așadar reluată de Jocurile moderne și a devenit din ce în ce mai complexă. Anul acesta, Flacăra a fost adusă din Grecia cu o corabie, a debarcat la Marsilia în timpul unul spectacol grandios și a pornit spre Paris, transferată de la un purtător la altul, străbătând toate regiunile Frantei. A traversat și Atlanticul pentru a ajunge în Guiana franceză, și Pacificul pentru a ajunge în Tahiti.
Care au fost momentele forte ale acestei călătorii?
Apariția sa a fost spectaculoasă la Paris, în timpul Zilei Naționale, unde a fost adusă de călăreții Cadre Noir de Saumur, apoi la Luvru unde a străbătut culoarele goale în timpul nopții. A doua zi a trecut pe la Moulin Rouge într-un adevărat spectacol popular, pentru a pleca spre Versailles unde am văzut-o în galeria oglinzilor, purtată de Salma Hayek.
Dar momentul culminant a fost desigur aseară, când a făcut turul Parisului, „furată” de Fantoma de la Operă. Torța a fost depusa în mâinile lui Zinedine Zidane, care i-a transferat-o lui Rafael Nadal iar acesta, cui altcuiva? Nadiei Comăneci, un moment emoționant și nu doar pentru noi, românii.
În sfârșit, momentul asteptat de toata lumea a fost aprinderea șodronului în Tulierie, de către Marie-José Perec și Teddy Riner. Șodronul a fost instalat în nacela unui balon care s-a ridicat deasupra Parisului, unde vă rămâne până la încheierea Jocurilor olimpice și paralimpice.