• Până luni dimineața devreme, trupul lui Benedict va rămâne în mica mănăstire din cadrul Vaticanului în care a locuit.
  • Luni, acesta va fi mutat în Bazilica Sfântul Petru, unde publicul va putea vedea trupul între orele 9.00 și 19.00 în zilele de 2, 3 și 4 ianuarie.
  • Reprezentanții din alte țări sau organizații pot participa în calitate privată, au fost informați diplomații.

Trupul neînsuflețit al fostului Papă Benedict al XVI-lea, decedat sâmbătă, va fi depus luni în Bazilica Sfântul Petru și va rămâne acolo timp de trei zile înainte de funeraliile sale, care vor avea loc pe 5 ianuarie.

Detaliile ceremoniilor, așa cum au fost prezentate într-un comunicat al Vaticanului.

Înmormântarea

Până luni dimineața devreme, trupul lui Benedict va rămâne în mica mănăstire din cadrul Vaticanului în care a locuit. În această perioadă nu vor avea loc vizite oficiale pentru a-i vedea trupul sau rugăciuni publice.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Luni, acesta va fi mutat în Bazilica Sfântul Petru, unde publicul va putea vedea trupul între orele 9.00 și 19.00 în zilele de 2, 3 și 4 ianuarie.

Funeralii

Funeraliile lui Benedict vor avea loc joi, 5 ianuarie, în Piața Sfântul Petru, în fața bazilicii. Ceremonia va începe la ora 9:30 și va fi prezidată de Papa Francisc.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a declarat că, urmând dorința lui Benedict, funeraliile vor fi simple, solemne și sobre. Funeraliile papale atrag de obicei șefi de stat din întreaga lume, dar Vaticanul a declarat că delegații oficiale vor veni doar din Italia și din Germania, țara natală a lui Benedict, sugerând că evenimentul va fi relativ discret.

Reprezentanții din alte țări sau organizații pot participa în calitate privată, au fost informați diplomații.

Ceremonia

Vaticanul a precizat că, după ceremonie, trupul lui Benedict va fi dus înapoi în interiorul Bazilicii Sfântul Petru și va fi înmormântat în Grotele Vaticanului, sub biserică, unde peste 90 de papi și-au găsit locul de odihnă finală.

În 2020, biograful autorizat al lui Benedict, Peter Seewald, a fost citat spunând ziarului bavarez Passauer Neue Presse că papa emerit a pregătit un testament spiritual în care a declarat că dorește să fie înmormântat în aceeași criptă în care a fost înmormântat inițial Ioan Paul al II-lea în 2005.
Trupul lui Ioan Paul al II-lea a fost mutat ulterior, după beatificarea sa în 2011, într-o capelă de la nivelul principal al bazilicii, alături de cea în care este expusă Pieta lui Michelangelo.