• La ediția din acest an s-au înscris 38.575 de lucrări din 93 de țări.
  • Americanca este a cincea femeie care câștigă premiul cel mare în istoria de 58 de ani a WPY, așa cum este adesea numit concursul.
  • Femelele colectează polenul, pe care îl modelează în bile mici și îl depozitează în camere în sol.

Este un moment de manie, în timp ce mai multe albine de cactus masculi învăluie o singură femelă. Această imagine remarcabilă, surprinsă de Karine Aigner, este marele câștigător al concursului Wildlife Photographer of the Year din acest an. Pe de o parte, este o imagine destul de tehnică. A fost nevoie de utilizarea unui obiectiv macro cu sondă pentru a se apropia de inima acțiunii.

A trebuit să petrec destul de mult timp pe burtă, în noroi, a glumit Karine. Americanca este a cincea femeie care câștigă premiul cel mare în istoria de 58 de ani a WPY, așa cum este adesea numit concursul.

Nu a fost ceva ce am căutat. Lucrez de ani de zile la o fermă din sudul Texasului și am dat întâmplător peste locație. Am văzut toți acești mici vulcani în pământ – vizuini individuale săpate de femele pentru a-și face cuiburile, a declarat ea pentru BBC News. Albinele de cactus, după cum sugerează și numele lor, trăiesc pe și în jurul plantelor de cactus. Femelele colectează polenul, pe care îl modelează în bile mici și îl depozitează în camere în sol. Bilele le vor susține larvele până când acestea pot ieși la suprafață ca adulți și vor continua ciclul de reproducere.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
CE „MIAU” FĂCUT...
UNDE MERGI AZI?
ORADEA CHEAMĂ DIASPORA ACASĂ

Imaginea este fabuloasă; are atât de multă energie. Este o fotografie cu adevărat comportamentală. Asta este ceea ce se obține de la nevertebrate și de aceea le iubesc, a declarat Roz Kidman Cox, care prezidează juriul WPY.

Este vorba și de compoziție. Ceea ce face ca fotografia să fie completă sunt albinele care vin din lateral. Ele îți oferă coloana sonoră. Tânărul fotograf de faună sălbatică al anului 2022 este Katanyou Wuttichaitanakorn din Thailanda.

Lucrarea câștigătoare a tinerei de 16 ani este un prim-plan al unei balene Bryde și al plăcilor de fiere din gură, care sunt folosite pentru a filtra hrana. Se poate vedea o sardină care zboară prin aer în timp ce încearcă să scape de marele cetaceu.

Cumva, sardina a sărit în barcă, și-a amintit Katanyou. Am avut noroc. M-am apropiat în barcă și balena a rămas deasupra apei timp de aproximativ un minut.

WPY este una dintre cele mai prestigioase competiții de acest tip din fotografia mondială. Început în 1964 de către BBC Wildlife Magazine, concursul este organizat în prezent de Muzeul de Istorie Naturală din Londra. La ediția din acest an s-au înscris 38.575 de lucrări din 93 de țări.