• Fostul secretar al apărării Mark Esper publică un volum de memorii despre cum a fost să lucreze sub conducerea lui Trump.
  • În 2020, președintele american de atunci, Donald Trump, l-a întrebat pe Mark Esper, secretarul său pentru apărare, despre posibilitatea de a lansa rachete în Mexic, pentru a „distruge laboratoarele de droguri.
  • Cartea, care urmează să apară marți, oferă o perspectivă surprinzător de sinceră din partea unui secretar al apărării în retragere și luminează episoade cheie ale președinției Trump.

Fostul secretar al apărării Mark Esper publică un volum de memorii despre cum a fost să lucreze sub conducerea lui Trump și povestește o serie de excese și gafe la care a fost martor în timpul mandatului său, relatează NY Times.

În 2020, președintele american de atunci, Donald Trump, l-a întrebat pe Mark Esper, secretarul său pentru apărare, despre posibilitatea de a lansa rachete în Mexic, pentru a „distruge laboratoarele de droguri” și a anihila cartelurile, și a susținut că implicarea SUA într-un atac asupra vecinului său sudic ar putea fi ținută secretă, povestește Esper în autobiografia sa de curând apărută.

Aceste conversații extraordinare s-au numărat printre mai multe momente care, așa cum descrie Esper în cartea „Un jurământ sacru”, l-au lăsat aproape fără cuvinte în timp ce îl servea pe cel de-al 45-lea președinte.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Esper, ultimul secretar al apărării confirmat de Senat în timpul mandatului lui Trump, s-a arătat de asemenea îngrijorat de speculațiile că președintele ar putea folosi abuziv armata în ziua alegerilor, ordonând armatei să confiște urnele de vot, de exemplu. Esper și-a avertizat subordonații să fie atenți la orice apel neobișnuit de la Casa Albă în ajunul alegerilor.

Cartea, care urmează să apară marți, oferă o perspectivă surprinzător de sinceră din partea unui secretar al apărării în retragere și luminează episoade cheie ale președinției Trump, inclusiv unele necunoscute sau puțin explorate.

„Am simțit că scriu pentru istorie și pentru poporul american”, a declarat Esper, care a trecut prin procesul standard de autorizare de securitate al Pentagonului pentru a verifica informațiile clasificate. De asemenea, el a trimis informarea sa la peste două duzini de generali cu patru stele, la unii membri ai cabinetului și la alte persoane pentru a le solicita opiniile cu privire la acuratețe și legitimitate.

Pentru a-și continua opinia despre Trump, Esper – care pe tot parcursul cărții s-a străduit să fie corect față de cel care l-a concediat, denunțându-i în același timp comportamentul din ce în ce mai haotic după ce primul proces de punere sub acuzare s-a încheiat în februarie 2020 – a spus cu prudență, dar fără menajamente: „Este o persoană lipsită de principii care, din cauza egoismului său, nu ar trebui să se afle într-o poziție de serviciu public”.

Un purtător de cuvânt al lui Trump nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.