• Artista română născută în R. Moldova, Raisa Ambros, revine în septembrie în Statele Unite.
  • Lucrările sale, care sunt ușor de recunoscut prin stilul său unic de amestecare a culorilor și a mișcărilor în mai multe straturi de vopsea, vor fi expuse la o galerie din New York.
  • Până la sfârșitul anului vor fi publicate în prestigioasele reviste Vogue UK, Tatler, The World of Interiors, House and Garden Magazine și altele.

La doar doi ani de la expoziția personală din Los Angeles, organizată de Start-Up Artfair, artista română născută în R. Moldova, Raisa Ambros, revine în septembrie în Statele Unite, unde va expune la o galerie din New York.

Invitația a venit din partea galeriei EVAC de pe 1st Avenue din Manhattan, după ce lucrările ei au fost descoperite de în prestigioasa revistă Vogue UK, în galeria Vogue’s Gallery. Raisa va fi prezentă în cadrul expoziției de grup cu câteva tablouri realizate în cadrul unui nou proiect de pictură la patru mâini, Westover-Ambros, împreună cu celebrul muzician și artist Todd Westover.

„La expoziția personală din Los Angeles am întâlnit mulți artiști californieni cu care am rămas în contact. Eu și Todd am fost prieteni pe rețelele de socializare, avem mulți prieteni în comun. La început a existat o stimă reciprocă între noi, schimbând informații și experiență de la distanță. Într-o zi, în timpul unei discuții, a avut o revelație: mi-a spus că ar putea picta peste lucrările mele. Eu am fost foarte surprinsă, dar flatată de propunere. Mă gândeam deja să-mi înghesui tablourile, cu atâtea detalii, straturi și straturi și amestecuri de culori. Dar m-am gândit că poate nu sunt atât de complexă, dacă cineva ar avea o astfel de viziune. Am acceptat imediat această provocare. Rămăsese să-i trimit câteva fotografii cu unele dintre lucrările alese, dar eram prea ocupată cu expozițiile și am tot amânat. Dar, așa cum a vrut soarta, ne-am întâlnit personal în iulie la Roma și astfel am avut ocazia să îi dau lucrările originale, ca să picteze direct pe original.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Totul a fost orchestrat de o forță magică venită de sus. Nu ne hotărâsem cu adevărat ce urma să facem și când, deoarece timpul petrecut la Roma era foarte scurt și în tranzit spre Veneția, unde amândoi participam la aceeași expoziție și urma să vizităm și Biennale d’Arte. El a spus doar că-și aduce pensulele preferate, eu am spus că voi aduce câteva lucrări originale. Și așa s-a întâmplat că imediat ce am pus primul original pe masă, el a început să picteze pe el.”

Caracteristice pentru Westover sunt florile sau, după cum spune chiar el, „mai mult decât flori. Aproape o emblemă, o referință la trecut, o amintire a unui timp istoric cu spirit liber, trezit pentru a evoca o stare de spirit care a devenit semnătura mea.” În timp ce pentru Ambros, forța este determinată de amestecul de culori și de mișcarea continuă a formelor, într-o sălbăticie fără reguli.

„Am avut sentimentul că pot adăuga ceva fără să iau nimic din compoziții, alegeri cromatice, senzațiile Raisei. Ea are un simț deosebit al culorii și al compoziției. Temperamentul ei, mișcările ei, curbele, se potrivesc foarte bine cu ale mele”, a adăugat Todd. Acest detaliu a fost observat de toți cei care au văzut lucrările din colecția Westover-Ambros: stilul celor doi se completează într-un mod perfect, într-o armonie magică, pentru a crea o artă artistică.

Todd a aflat abia în fața lucrărilor că această colecție a fost expusă de fapt în Los Angeles în 2020, în timpul expoziției personale a Raisei la renumitul The Kinney, Venice Beach, înainte de începerea pandemiei. Dar pe atunci, cei doi artiști vizuali nici măcar nu se cunoscuseră. Așa că lucrările au călătorit la acea vreme la New York pentru a fi prezentate colecționarilor privați, apoi expuse în Los Angeles, au zburat apoi la Londra, unde Raisa locuiește și are atelierul ei de artă, ca apoi să fie exploatate de talentatul pictor californian la Roma, complet transformate de stilul recognoscibil al lui Todd. În urma colaborării dintre cei doi artiști, lucrările au fost urcate din nou în avion și duse cu el la Los Angeles, pentru a ajunge în cele din urmă la New York, la galeria EVAC.

Colecția Westover-Ambros a avut un succes nebunesc la public pe rețelele de socializare, unde au fost testate inițial pe o pagină neutră de artă contemporană cu sute de mii de urmăritori, precum și pe paginile de Instagram și Facebook ale artiștilor. Primele lucrări din colecție vor fi expuse în luna august în cadrul a 2 expoziții în Japonia: la Osaka Gallery și International House din Osaka, iar apoi au existat solicitări din partea altor galerii din New York, Barcelona, Seul, Londra, Atena în septembrie și octombrie.

Mai mulți fani și colecționari s-au înghesuit să cumpere seria limitată de printuri. Dar scopul artiștilor Raisa Ambros și Todd Westover este de a organiza o expoziție cu lucrările fiecăruia dintre ei și cu această colecție comună.

În ceea ce privește rețeaua de distribuție a gravurilor în România, a fost finalizat primul acord cu magazinul de delicatese și cafenea al celebrului cafegiu și scriitor Gheorghe Florescu. Începând cu luna septembrie, lucrările din colecția Westover-Ambros pot fi găsite la Delicatese Florescu din strada Radu Cristian nr. 6 din București.

Pentru Raisa Ambros, anul 2022 a fost unul foarte încărcat și generos: două expoziții la Paris, Copenhaga, Londra, Veneția și multe altele care vor urma la diverse galerii din întreaga lume.

Lucrările sale, care sunt ușor de recunoscut prin stilul său unic de amestecare a culorilor și a mișcărilor în mai multe straturi de vopsea, vor fi publicate până la sfârșitul anului în prestigioasele reviste Vogue UK, Tatler, The World of Interiors, House and Garden Magazine și altele.