Grecia: O statuie rară, veche de 2.700 de ani, expusă pe insula Santorini

FOTO - Hepta
  • Lucrarea „Kore de Thera”  este aproape intactă. Are o înălțime de aproape 2,5 metri.
  • Sculptura reprezentintă o femeie cu părul lung ce datează din secolul al VII-lea î.e.n.
  • Sculptura va fi prezentată pentru scurt timp în cadrul unei expoziţii temporare.

O statuie rară şi aproape intactă, veche de 2.700 de ani, va fi expusă pe insula grecească Santorini în acest weekend, a anunţat vineri Ministerul elen al Culturii, potrivit Le Figaro.

Sculptura Thera, o statuie reprezentând o femeie cu părul lung, datează din secolul al VII-lea î.e.n. şi este un monument funerar din cimitirul amenajat în oraşul antic Thera, fiind descoperită în noiembrie 2020, potrivit unui comunicat al ministerului elen.

Cu o înălţime de aproape 2,5 metri şi realizată din marmură adusă de pe insula învecinată Naxos, statuia este aproape intactă, lipsindu-i doar vârful nasului şi un cot.

FOTO – Le Figaro

,,Este una dintre rarele mari statui elenistice din piatră care au rezistat până în zilele noastre” , au declarat reprezentanţii Ministerului Culturii din Grecia. Statui similare, descoperite în trecut în acelaşi cimitir, aveau o stare de conservare mai puţin bună.

Sculptura va fi prezentată pentru scurt timp în cadrul unei expoziţii temporare, ce va fi vernisată duminică la Muzeul Santorini, care se află în curs de renovare, a precizat ministerul elen.

Insula Santorini, una dintre principalele atracţii turistice din Grecia, a fost complet remodelată la sfârşitul secolului al XVII-lea î.e.n. de o erupţie vulcanică devastatoare, care a distrus în întregime o colonie minoică aparţinând unei civilizaţii cu un grad avansat de dezvoltare culturală.

Statuia ce va fi expusă în acest weekend provine dintr-o civilizaţie dorică ulterioră, care a construit oraşul Thera în secolul al IX-lea î.e.n