• Hackerii au spart, din nou, televiziunile de stat rusești pentru a difuza un mesaj despre războiul din Ucraina tocmai în ziua în care Rusia celebrează cea mai importantă sărbătoare a sa, Ziua Victoriei.
  • Hackerii au schimbat numele fiecărui program difuzat de televiziunile rusești în „Pe mâinile voastre este sângele a mii de ucraineni și a sutelor de copii ai lor uciși. Televiziunile și autoritățile mint. Nu războiului”.
  • Atacul asupra televiziunilor rusești a fost revendicat de hackerii de la Anonymous care au declarat „război” Rusiei după ce președintele Vladimir Putin a ordonat declanșarea „operațiunii militare speciale” în data de 24 februarie. 

Hackerii au perturbat, luni, parada de Ziua Victoriei din Rusia, deturnând posturi de televiziune pentru a-i acuza pe ruși că au „sânge pe mâini” din cauza războiului din Ucraina.

Hackerii au schimbat numele fiecărui program difuzat de televiziunile rusești în „Pe mâinile voastre este sângele a mii de ucraineni și a sutelor de copii ai lor uciși. Televiziunile și autoritățile mint. Nu războiului”.

Un site de știri rusesc a prezentat, de asemenea, materiale anti-război profund critice la adresa lui Putin, însă care au dispărut rapid.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Nu a fost imediat clar cum au apărut articolele și mesajele negative din meniurile TV. Cu toate acestea, gruparea Anonymous, care au vizat anterior mass-media rusești, a fost unul dintre cei care au distribuit videoclipuri ale hackingului televiziunilor la începutul zilei de luni, fără a-și asuma în mod direct meritul pentru aceasta.

„Bună dimineața, Moscova”, au scris pe Twitter hackerii în engleză și rusă, adăugând emoticonul „¯(ツ) ⁄ ¯”.

Presa rusă a fost obligată să facă o acoperire pro-Kremlin după ce o nouă lege a fost adoptată la începutul războiului, amenințând cu 15 ani de închisoare pentru jurnaliștii care contrazic versiunea oficială a guvernului. Aceasta a forțat multe operațiuni media străine să părăsească țara.

Atacul cibernetic de luni a afectat telespectatorii din întreaga Rusie, a declarat East2West News.

MTS, cel mai mare operator de rețele de telefonie mobilă din Rusia, a confirmat că multe dintre canalele sale, inclusiv NTV Plus, Rostelecom și Wink, s-au numărat printre cele piratate, a precizat serviciul de știri.

„Un atac cibernetic a fost efectuat asupra canalelor de difuzare a programelor de televiziune rusești, din cauza căruia abonații ar putea avea inscripții extremiste în grila de difuzare”, a declarat MTS, potrivit serviciului de știri.