• Scriitoarea de succes Hilary Mantel a murit la vârsta de 70 de ani.
  • Scriitoarea, renumită pentru trilogia Wolf Hall, s-a stins din viață „brusc, dar liniștit”, înconjurată de familia și prietenii apropiați, ieri.
  • Hilary Mantel a murit! Autoarea bestsellerului Wolf Hall a murit „brusc, dar liniștit” la vârsta de 70 de ani.

Agenții săi literari și editorul său o descriu astăzi ca fiind „unul dintre cei mai mari romancieri englezi ai acestui secol”. Dame Hilary a câștigat de două ori premiul Man Booker Prize pentru Wolf Hall și continuarea sa, Bring Up the Bodies, care a primit și premiul Costa Book of the Year 2012.

Concluzia seriei, The Mirror & the Light (Oglinda și lumina), a fost publicată în 2020 și a devenit instantaneu bestseller-ul numărul unu. Până în prezent, epopeea a fost tradusă în 41 de limbi, cu peste cinci milioane de exemplare vândute în întreaga lume, a fost filmată pentru o adaptare TV câștigătoare a Globului de Aur și a devenit un spectacol de succes în West End.

Confirmând decesul ei, A.M. Heath și HarperCollins au declarat: „Cu mare tristețe anunțăm că autoarea de bestseller Dame Hilary Mantel DBE a murit brusc, dar pașnic, ieri, înconjurată de familia și prietenii apropiați, la vârsta de 70 de ani.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Hilary Mantel a fost una dintre cele mai mari romanciere engleze din acest secol, iar operele sale îndrăgite sunt considerate clasice moderne. Ne va lipsi foarte mult și va fi mereu amintită ca o scriitoare cu adevărat originală. Ea lasă în urmă o operă remarcabilă care inspiră cititorii din întreaga lume.”

Născută în Glossop, Derbyshire, în 1952, Dame Hilary a studiat dreptul la London School of Economics și la Sheffield University. Ulterior, a lucrat în Botswana și Arabia Saudită, înainte de a se întoarce în Marea Britanie când cariera sa a luat avânt la mijlocul anilor 1980.

Celebra autoare a scris 17 cărți aclamate, printre care Every Day is Mother’s Day, Vacant Possession, Fludd și Learning to Talk. Dar cea mai cunoscută este creditată ca fiind cea care a revigorat ficțiunea istorică prin trilogia Wolf Hall, despre ascensiunea și căderea lui Thomas Cromwell în secolul al XVI-lea.

Povestea a fost adusă la viață de BBC, cu Mark Rylance în rolul lui Cromwell, Damian Lewis în rolul lui Henric al VIII-lea și Claire Foy în rolul lui Anne Boleyn. A fost decorată cu CBE în 2006 și a fost numită doamnă în 2014 pentru serviciile aduse literaturii.

Agentul ei, Bill Hamilton, a declarat că a fost „cel mai mare privilegiu” să lucreze cu ea de-a lungul carierei sale. „Spiritul ei, îndrăzneala stilistică, ambiția creativă și fenomenala înțelegere istorică o caracterizează ca fiind una dintre cele mai mari romanciere ale timpului nostru”, a spus el.