Iași: Un profesor ar fi găsit un fragment de meteorit, după ce localnicii au auzit un zgomot puternic

Sursă foto: Profimedia
  • Silviu Gurlui, profesor de fizică la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, crede că a găsit un fragment de meteorit
  • Localnicii au raportat că au auzit o bubuitură puternică în cursul zilei
  • Profesorul a publicat fotografii cu obiectul ce pare a fi un fragment de meteorit

„Se pare că avem un nou fragment (de meteorit, etc) căzut în Iaşi! Cu un an în urma, deasupra Iaşului un meteorit se dezintegra la mare înălţime şi a produs un zgomot puternic pe o raza de cel puţin 80 Km. Astăzi, se pare că s-a întîmpla din nou! La ora 13:15 la sud de Iaşi, s-a resimţit un zgomot puternic, caracteristic unei explozii mari. În perimetrul satului Ipatele, com Ipatele. casele/clădirile nu ar fi vibrat atît de tare dar pe acoperişul unei case au fost recuperate bucăţi de rocă „negricioase, una prezintă irizaţii argintii, friabile” – după cum mi-a afirmat prietenul meu, Ciprian Ifteme, cel care le-a recuperat. Urmează să le preiau şi să le investighez. După primele informaţii, ar rezulta că a fost din nou un meteorit, direcţia de cădere ar fi fost Scânteia-Ipatele-Tibanesti-Tansa/Voinesti”, a scris profesorul pe Facebook.

Profesorul povesteşte că cele două corpuri de meteorit vor fi acum analizate.

Se pare ca avem un nou fragment (de meteorit, etc) cazut in Iasi! Vedeti imaginea alaturata! Cu un an in urma deasupra…Publicată de Silviu Gurlui pe Sâmbătă, 23 mai 2020

Cel mai probabil fragmentele au lovit violent acoperişul unei case şi apoi au ricoşat într-un copac apropiat, mai spune expertul.

„Dupa zgomotul puternic de la impactul cu acoperişul a urmat zgomotul undei de soc din aer. Ar fi fost 1-2 secunde declalaj temporal intre cele doua evenimente. Mentionez ca zgomotul l-am putut receptiona de la Bacau”, a precizat profesorul.

Nu este prima oară când un astfel de incident are loc în judeţul Iaşi. În iulie 2019, un meteorit ce avea în jur de de 8 kilograme s-a dezintegrat, iar fragmente din acesta au ajuns pe pământ.

Autor: Otilia Serescu