• „În Egiptul Antic, sexul nu era văzut ca ceva negativ sau ca ceva de ascuns” , subliniază arheologul Esther Pons.
  • Papirusul erotic de la Torino, un document datat între domniile faraonilor Ramses al II-lea și Ramses al VI-lea (1289-1135 î.Hr.)
  • Urmele papirusului original, păstrat la Torino, fac parte din colecția Bibliotecii Naționale a Spaniei și pot fi văzute în cadrul acestei expoziții între 10 iunie și 31 decembrie la Palacio de las Alhajas din Madrid.

Expoziția „Fiicele Nilului. Femeile și societatea în Egiptul antic” include trasee de pe papirusul erotic de la Torino. Expoziția, care se deschide pe 10 iunie la Madrid, revendică rolul femeii într-o societate în care femeile puteau divorța, moșteni și puteau fi regine sau viziri, relatează El Pais.

„În Egiptul Antic, sexul nu era văzut ca ceva negativ sau ca ceva de ascuns” , subliniază arheologul Esther Pons, curatorul, împreună cu istoricul Nacho Ares, al expoziției Fiicele Nilului. Femeile și societatea în Egiptul Antic.

Această afirmație a conservatorului șef, al Departamentului de Antichități Egiptene și Orient Apropiat din cadrul Muzeului Național de Arheologie, este demonstrată grafic de papirusul erotic de la Torino, un document datat între domniile faraonilor Ramses al II-lea și Ramses al VI-lea (1289-1135 î.Hr.) care prezintă o întreagă expoziție de jocuri sexuale practicate de femei și bărbați în Egiptul Antic. „Sexul era arătat deschis, fără nicio ascundere, ca o altă parte a vieții egiptene”, spune Pons.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
CE VA FACE TRUMP?
FBI AVERTIZEAZĂ
HAMAS NU VREA PACE

Urmele papirusului original, păstrat la Torino, fac parte din colecția Bibliotecii Naționale a Spaniei și pot fi văzute în cadrul acestei expoziții prezentate de Grupul Eulen, care va putea fi vizitată între 10 iunie și 31 decembrie la Palacio de las Alhajas din Madrid.

„Papirusul este singurul document de acest stil care s-a păstrat, măsurând mai mult de 2,5 metri, deși unele părți s-au pierdut. A fost găsită în Deir el-Medina, un sat de muncitori din zona Luxor, în interiorul unui vas”, explică curatorul. Ea a precedat cu aproximativ 1.500 de ani Kamasutra hindusă (240-550 d.Hr.), celebrul tratat despre erotism scris în sanscrită de Vatsiaiana.

În papirusul de la Torino nu există cenzură sau filtre: sfârcurile și penisurile sunt afișate fără rușine. Cu toate acestea, subliniază Pons, în conformitate cu standardele artistice ale vremii: „Aproape întotdeauna prezintă un bărbat scund, nu foarte grațios, cu un falus foarte mare, și figuri idealizate de femei. Egiptenii nu erau prea înclinați să arate chipuri realiste”.

Moda era o industrie puternică în societatea egipteană

Catalogul expoziției explică faptul că desenele sunt însoțite de „texte hieroglifice în scriere hieratică descriu pe un ton satiric, umoristic și erotic viața sexuală” a vremii. Deși desenele sugerează poțiuni și gadgeturi, se știu puține lucruri despre jucării sexuale sau ritualuri intime în Egiptul Antic, spune Pons, „pentru că, dacă au fost făcute din materiale perisabile, sunt foarte greu de găsit”, dar s-au păstrat „multe amulete falice, imaginea unui bărbat cu un falus enorm și, mai târziu, scene în relief cu bărbați și femei care efectuează acte sexuale”.

Imaginile de pe papirus prezintă ornamente și bijuterii purtate de personajele reprezentate, deoarece, spune arheologul, moda era o industrie puternică în societatea egipteană. „Era foarte important, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, pentru că și bărbații se împodobeau cu coliere, brățări și cercei. În reprezentările din morminte și sculpturi vedem femei purtând rochii de in strâmte, care își pun în evidență sânii și pubisul”, spune Pons.

Tocmai pentru această expoziție, care reunește aproape 300 de piese din 12 țări, împrumutate de la muzee, fundații și colecționari, creatorul de modă Lorenzo Caprile va recrea două rochii inspirate de aceste veșminte din arta egipteană. „Una este mai simplă, ca cea de in, pentru o femeie din clasa de mijloc, iar cealaltă este asemănătoare cu cea din mormântul lui Nefertari (prima soție a lui Ramses), cea a unei persoane cu o poziție foarte înaltă”, spune curatorul.