• Ivan Reitman, regizorul și producătorul care s-a aflat la originea unor comedii precum „Animal House” și „Ghostbusters” („Vănătorii de fantome”), a murit la vârsta de 75 de ani.
  • Acesta a murit în somn, sâmbătă seara, în casa sa din Montecito, California, potrivit declarațiilor familiei sale.
  • Reitman a fost cunoscut pentru comediile sale de mare succes din anii ’70 și ’80.

Ivan Reitman, regizorul și producătorul care s-a aflat la originea unor comedii precum „Animal House” și „Ghostbusters” („Vânătorii de fantome”), a murit la vârsta de 75 de ani.

Reitman a murit în somn, sâmbătă seară, în casa sa din Montecito, California, a declarat familia sa pentru The Associated Press. Cauza decesului nu a fost făcută publică.

„Familia noastră este îndurerată de pierderea neașteptată a unui soț, tată și bunic care ne-a învățat să căutăm mereu magia în viață”, au spus copiii, Jason Reitman, Catherine Reitman și Caroline Reitman, într-o declarație comună.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Ne consolează faptul că munca sa ca regizor a adus râsete și fericire pentru nenumărate alte persoane din întreaga lume. În timp ce îl jelim în mod privat, sperăm că cei care l-au cunoscut prin filmele sale își vor aminti de el mereu”, au mai adăugat aceștia.

Cunoscut pentru comediile deocheate care au prins spiritul vremii lor, Reitman a dat lovitura cu „National Lampoon’s Animal House”, o comedie care pune în scenă o frăție de colegiu gălăgioasă. Reitman l-a regizat pe Bill Murray în primul său rol principal în „Meatballs” și în „Stripes”, dar cel mai mare succes al său a venit cu „Ghostbusters” („Vânătorii de fantome”) din 1984.

Printre alte filme notabile pe care le-a regizat se numără „Twins”, „Kindergarten Cop”, „Dave”, „Junior” și „Six Days, Seven Nights”. De asemenea, a produs „Beethoven”, „Old School” și „EuroTrip”.

Ivan Reitman s-a născut în Komarno, Cehoslovacia, în 1946, unde tatăl său deținea cea mai mare fabrică de oțet din țară. Când comuniștii au început să întemnițeze capitaliștii după război, soții Reitman au decis să fugă din țară, Ivan Reitman având doar patru ani.

Soții Reitman s-au mutat la o rudă din Toronto, unde Ivan a început să își manifeste înclinațiile sale pentru film: a înființat un teatru de păpuși, a susținut spectacole în tabere de vară, a cântat în cafenele cu un grup de muzică folk. Acesta a studiat muzică și teatru la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario și a început să realizeze scurtmetraje de film.