• Spionul John le Carre a murit la 89 de ani
  • Scriitorul și-a transpus experiența de spion în cărțile sale
  • Familia sa a anunțat că decesul nu are legătură cu epidemia de COVID-19

Autorul romanului „Tinker Tailor Soldier Spy”, John le Carre, cel care a scris romane de spionaj pe fondul sumbru al rivalităților Războiului Rece, a murit la vârsta de 89 de ani, anunță Reuters.

Agentul său a anunțat că David Cornwell, cunoscut în lume sub numele de John le Carre, a murit după o scurtă suferință în Cornwall, sud-vestul Angliei, sâmbătă seara.

Familia a spus într-o scurtă declarație că a murit de pneumonie.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Scriitorul a contestat ipotezele occidentale despre Războiul Rece, definind pentru milioane de cititori ambiguitățile morale ale bătăliei dintre Uniunea Sovietică și Occident. O astfel de ilustrare sumbră a Războiului Rece a modelat percepțiile populare occidentale asupra rivalității dintre Uniunea Sovietică și Statele Unite, care a dominat a doua jumătate a secolului XX.

Războiul rece, pentru Le Carre, a fost „A Looking Glass War” (numele romanului său din 1965), fără eroi și unde morala era fie de vânzare, fie dispusă la trădare de către maeștrii spioni din Moscova, Berlin, Washington și Londra.

Le Carre a fost creditat de Oxford English Dictionary prin introducerea unor termeni de spionaj precum „cârtiță” (mole) în engleza populară.

Spionii britanici au fost supărați că le Carre a descris serviciul secret de informații MI6 ca fiind incompetent, nemilos și corupt, dar i-au citit romanele.

Alți fani ai scriitorului au fost președintele George H. W. Bush și fostul prim-ministru britanic Margaret Thatcher.

David John Moore Cornwell s-a născut pe 19 octombrie 1931 în Dorset, Anglia. La vârsta de 17 ani, Cornwell a părăsit Școala Sherborne în 1948 pentru a studia limba germană la Berna, Elveția, unde a intrat în atenția spionilor britanici.

Le Carre a predat limbi străine la Eton College, cea mai exclusivistă școală din Marea Britanie. De asemenea, a lucrat la MI5 din Londra înainte de a se muta în 1960 în Serviciul Secret de Informații, cunoscut sub numele de MI6.

La Bonn, pe atunci capitala Germaniei de Vest, Cornwell a luptat pe unul dintre cele mai dure fronturi ale spionajului Războiului Rece: Berlinul anilor 1960.

Bogat, dar cu o căsătorie eșuată și mult prea faimos pentru a fi spion după apariția primelor sale cărți, le Carre s-a dedicat scrisului și cea mai mare trădare din istoria informațiilor britanice i-a oferit materiale pentru o capodoperă, trilogia care începe cu romanul din 1974 „Tinker Tailor Soldier Spy”.